Retragerea americanilor de la Cushman & Wakefield de pe piaţa românească, după trei ani de perderi consecutive, şi continuarea activităţii sub contract de franciză l-a eliberat pe Răzvan Gheorghe, fondatorul firmei cumpărate în 2006 de americani şi cel care a răscumpărat-o acum.
Brokerul cu o experienţă de 20 de ani în piaţă răsuflă uşurat şi se gândeşte cu nostalgie la vremurile trecut. Realizează că nu va mai ajunge niciodată la afaceri de 5 mil. euro, maximul atins în 2008, şi că starea de criză pe care o traversează piaţa astăzi este de fapt o stare de normalitate.
„Am făcut pierdere trei ani la rând şi asta e vina mea, ca în cazul antrenorilor de fotbal, care trebuie să îşi asume vina în numele echipei. Recunosc cu o urmă de jenă că exaltarea care m-a cuprins şi ne-a cuprins în 2007 m-a determinat să dau nişte sfaturi nu tocmai pozitive clienţilor. Şi în viaţa privată am făcut investiţii din care am pierdut jumătate. Sunt greşeli impardonabile pe care mi le asum“, spune cu regret Răzvan Gheorghe.
Formal, proprietatea Cuhsman & Wakefield România a fost transferată începând cu 1 iulie către Răzvan Gheorghe, cel care în 2006 vindea americanilor agenţia imobiliară pe care a fondat-o în 1995. Noua companie, Activ Property Services, va funcţiona în continuare ca partener al americanilor şi le va folosi brandul sub contract de franciză.
Cushman & Wakefield s-a retras din România după trei ani în care pierderile contabile au fost de peste jumătate de milion de euro. În plus costurile corporative deveniseră împovărătoare pentru biroul din România. Americanii au procedat la fel cu biroul din Grecia şi l-au închis pe cel din Ucraina. La nivelul altor ţări s-au desfiinţat departamente sau s-a restrâns activitatea neprofitabilă, totul într-o acţiune care urmăreşte curăţarea grupului pentru o posibilă listare la bursă.
Sinceritate dureroasă
Răzvan Gheorghe mai recunoaşte că încă trei ani de pierderi l-ar distruge, dar speră să treacă pe profit operaţional din acest an, după ce costurile corporative s-au redus la sub 10-12%, faţă de 20% cât erau sub umbrela Cushman.
„Am ajuns la o vârstă la care eu, alături de câţiva colegi, nu ştim să facem altceva. Cât putem vom continua în acest business. Am un capital de lucru pus de o parte şi mi-am luat angajamentul faţă de cei 30 de angajaţi care mi-au rămas alături că voi continua să stau pe baricade“, menţionează Gheorghe. Cushman & Wakefield România ajunsese să aibă, în punctul de vârf, 106 angajaţi.
Răzvan Gheorghe încă este încrezător că „un tânăr serios care vrea să lucreze de dimineaţa până seara, poate face în continuare bani şi în domeniul imobiliar“. În cadrul companiei pe care o conduce, şeful unui departament pleacă acasă la sfârşitul lunii cu circa 2.000 de euro, în timp ce un simplu broker poate câştiga, în lunile bune, până la 1.000 de euro.
Noi strategii
Pentru acest an, Gheorghe estimează o cifră de afaceri de circa un milion de euro, în scădere de la circa 1,4 mil. euro cât a înregistrat în 2012 şi asta pentru că estimează că o parte din clienţi vor renegocia contractele din cauza schimbării numelui companiei, iar alţii au probleme de plată. Compania are de încasat, în prezent, circa 100.000 de euro, din care 60.000 de euro sunt de la firme aflate în insolvenţă sau faliment, bani de la care Gheorghe şi-a luat rămas bun.
Ambiţia lui Răvan Gheorghe este să îşi crească cota de piaţă pe sectorul de birouri, unde are rezultate pozitive în afara Bucureştiului. Intenţia lui este să ajungă în doi ani în primii cinci jucători din piaţă, însă admite faptul că este extrem de dificil. Activitate companiei este concentrată în prezent pe activităţi non-tranzacţionale. Practic evaluările reprezintă 20-25% din afacerile companiei, partea de închirieri circa 30%, asset management – în care intră renegocierile de contracte – 10% şi încă 10% diverse alte activităţi.
Nici extinderea nu a fost eliminată din discuţie, în ciuda perioadei dificile pe care o traversează compania. Activ Property Services vrea să îşi mai deschidă un birou la Iaşi şi unul în Chişinău.