Confiscarea averilor oligarhilor ruși se va face mai ușor! Unde vor merge acești bani? Anunțul venit direct de la CE

Mai precis, o confiscare a averilor ar fi posibilă în cazul indivizilor şi al entităţilor care încalcă sau ocolesc sancţiunile impuse de UE şi al celor care sunt implicaţi în activităţi infracţionale, potrivit unui proiect de directivă.

„Banii astfel confiscaţi vor fi vărsaţi într-un fond comun pentru a ajuta Ucraina”, a transmis comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, conform AFP.

Totodată, acesta a spus că în UE au fost îngheţate averi în valoare de 10 miliarde de euro ale persoanelor sancţionate, iar tranzacţii implicând 200 de miliarde de euro au fost blocate.

Comisia Europeană a propus adăugarea faptei de încălcare a sancţiunilor la lista infracţiunilor

Comisia Europeană a propus adăugarea faptei de încălcare a sancţiunilor la lista infracţiunilor, pentru unificarea răspunsului penal al Celor 27 şi pentru a facilita urmărirea în justiţie.

Douăsprezece state membre UE consideră încălcarea sancţiunilor drept infracţiune penală, mai scriu sursele citate. În alte 13 state membre, ea este considerată infracţiune sau contravenţie, în funcţie de gravitate. În două state membre, încălcarea sancţiunilor este doar faptă cu caracter administrativ.

Pedepsele, închisoare sau amendă, variază de la o ţară la alta. Confiscarea şi lichidarea averilor ruse sunt cerute de Ucraina, în vederea finanţării reconstrucţiei post-război a ţării. SUA şi Canada sunt deja angajate în această direcţie.

Rusia a pierdut 15.000 de soldați în trei luni de război în Ucraina

Amintim că Rusia a pierdut 15.000 de soldați în trei luni de război în Ucraina – conform serviciilor militare de informații britanice – și a obținut o victorie semnificativă la Mariupol. Moscova a recunoscut doar moartea a puțin peste 1.300 dintre militarii săi, în timp ce Kievul ridică numărul morților din Rusia la peste 28.000.

Ucrainenii spun că între 2.500 și 3.000 dintre soldații lor au căzut în luptă. La rândul său, Rusia afirmă că 14.000 de combatanți ai forțelor ucrainene și-au pierdut viața în aceste peste 90 de zile.

„Este complex să facem un bilanț al războiului, deoarece obiectivele inițiale ale Kremlinului nu sunt cunoscute”, dă asigurări pentru COPE José Ángel López, profesor de drept internațional și relații internaționale la Universitatea Pontificală din Comillas.