Un conflict deschis care va ajunge în tribunal are loc în aceste zile între Rusia, mai precis între compania Nord Stream 2, controlată de Gazprom, şi Uniunea Europeană. Totul a pornit de la o directivă adoptată pe perioada preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.
Compania Nord Stream 2 a dat în judecată Uniunea Europeană pentru noua directivă adoptată în acest an, spunând că pune în pericol miliarde de euro investiți în proiect. Decizia companiei controlate de gigantul rus Gazprom vine după ce cele două părți nu au reușit să ajungă la un acord în urma discuţiilor ce au avut loc în ultimele luni, potrivit g4media.ro.
„Nord Stream 2 a decis să solicite tribunalului să stabilească dacă Uniunea Europeană încalcă angajamentele sale de drept internațional și să emită o decizie prin care să solicite Uniunii Europene întreruperea acestei încălcări”, a spus Sebastian Sass, reprezentantul UE pentru Nord Stream 2.
Directiva la care face referire Nord Stream 2 a fost adoptată pe durata președinției rotative a României la Consiliul UE și a fost rezultatul eforturilor României, Poloniei și Franței, care au vrut să întârzie un proiect esențial pentru Rusia, Germania, Austria și Olanda.
Gazoductul Nord Stream 2, construit de Gazprom și un consorțiu de firme europene, e o conductă extrem de controversată, despre care state precum România, Polonia, Marea Britanie și țările baltice cred că va crește dependența UE de gazele naturale rusești. Apărătorii cei mai puternici ai gazoductului sunt Germania (beneficiarul major al gazelor), Austria și Olanda. Unul dintre adversarii majori ai Nord Stream 2 este SUA, care vor să împiedice creșterea dependenței Europei de gazul rusesc, dar urmăresc și creșterea exporturilor de gaze lichefiate americane spre UE.