Tensiunile dintre Grecia și Turcia sunt din nou la maxim după ce în ultima perioadă a fost înregistrat un nou record de 126 de încălcări ale spațiului aerian grec. Grecia a decis să suspende acțiunile menite să crească încrederea în relațiile cu Turcia, despre care spune că generează un climat de tensiune în regiune. În plus, Atena a informat NATO cu privire la comportamentul provocator al Ankarei.
Guvernul grec a decis să suspende acţiunile menite să crească încrederea în relaţiile sale cu Turcia, după un nou record de 126 de încălcări ale spaţiului aerian grec la care au participat 16 avioane militare turce într-o singură zi, relatează joi agenţia EFE.
Grecia: Turcia creează un climat de tensiune în regiune
”Acţiunile turce sunt inacceptabile, constituie o încălcare a suveranităţii ţării şi reprezintă o provocare ce nu va rămâne fără răspuns”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului grec despre decizia Atenei de a suspenda reuniunile greco-turce privind măsurile de sporire a încrederii.
Miercuri s-au înregistrat 126 de pătrunderi ale avioanelor F-16 şi ale dronelor turce în spaţiul aerian grec, aceste aparate survolând 30 de insule greceşti, unele dintre ele locuite.
”Acţiunile Turciei creează un climat de tensiune deosebită în regiune” şi ”subminează coeziunea NATO într-un moment deosebit de critic în regiune în general”, a acuzat la rândul său MAE grec.
Avioanele militare turce efectuează de obicei manevre în săptămâna precedentă Paştelui ortodox, dar le opreşte în duminica de Paşti, însă anul acesta le-a continuat şi în acea duminică.
NATO, informat de evoluția acestei probleme
De asemenea, premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a informat NATO cu privire la recenta intensificare a încălcărilor spațiului său aerian din estul Mării Egee de către Turcia. Vorbind joi la Atena, acesta a declarat că a vorbit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și l-a informat cu privire la comportamentul provocator al Turciei, potrivit Greek Reporter.
„I-am spus clar domnului Stoltenberg că acest comportament este inacceptabil din partea unui partener NATO din aripa SE a Alianței. Turcia, cu astfel de provocări, subminează unitatea NATO, într-un moment în care trebuie să rămânem uniți”, a declarat Mitsotakis.
El a mai promis că va ridica această problemă în toate forurile internaționale. „Turcia nu a respectat sancțiunile impuse de statele membre UE și NATO, iar acesta nu este comportamentul unui stat care dorește să fie candidat la UE”.
Disputele s-au intensificat în ultima perioadă
Premierul grec a punctat că încălcările comise de Turcia „subminează progresele pe care le-am făcut în timpul întâlnirii mele cu președintele Erdogan”.
Amintim că, prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis s-a întâlnit luna trecută la Istanbul cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan după ce invazia Rusiei în Ucraina a devenit un subiect urgent printre aliații NATO.
Grecia și Turcia au dispute de lungă durată legate de frontierele maritime și aeriene, care s-au intensificat odată cu acțiunile de explorare a potențialelor rezerve submarine de gaze naturale. Dezacordul dintre cele două țări a dus la patrule și misiuni de interceptare aproape zilnice ale forțelor aeriene, în special în spațiul aerian disputat din jurul insulelor grecești care se află în apropierea coastei Turciei.
Atena susține că Turcia a intensificat în ultimele săptămâni patrulele ostile ale forțelor sale aeriene, ce includ survolarea insulelor din estul țării.