Fostul comandant al forţelor aliate NATO în Europa, amiralul american James Stavridis a vorbit despre tensiunile din Marea Neagră, dar și despre ambiţiile liderului rus Vladimir Putin în regiune. Totodată, el a subliniat și rolul geostrategic al României în toată această situație.
Într-un interiviu acordat pentru Adevărul, fostul comandant al forţelor aliate NATO în Europa, amiralul american James Stavridis a vorbit despre un posibil conflict între Rusia și aliații NATO.
Întrebat despre cât de posibil este ca un conflict între SUA și Rusia să izbucnească în regiunea Mării Negre, amiralul american susține că acest lucru este imposibil.
„În opinia mea, este improbabilă o confruntare directă, deşi evenimentele din Ucraina vor continua să fie un fel de „conflict de proximitate”. Statele Unite şi NATO vor continua să susţină Ucraina, inclusiv cu sprijin militar, tehnologie, exerciţii şi pregătire. Aliaţii NATO România şi Bulgaria vor fi importanţi în apele Mării Negre împreună cu navele de război americane”, a spus acesta, pentru Adevărul.
În ceea ce privește volatilitatea Mării Negre, James Stavridis susține că Marea Neagră are o importanță imensă pentru NATO, dar și pentru Turcia, România și Bulgaria. El a adăugat că există un potențial mare de exploatare al țițeiului și gazelor, iar NATO va avea girjă ca SUA să nu facă presiuni militare asupra aliaților, în acest sens.
„Marea Neagră are o importanţă vitală pentru NATO, cu trei aliaţi (Turcia, România şi Bulgaria) şi doi parteneri apropiaţi (Ucraina şi Georgia) de-a lungul coastelor sale. Potenţialul pentru exploatarea ţiţeiului şi gazelor este de asemenea un factor important. Iar NATO va căuta să se asigure că Rusia nu va face presiuni militare în acest sens asupra aliaţilor şi partenerilor NATO. Marea Neagră reprezintă de asemenea un nod important de conexiuni între Europa şi Orientul Mijlociu”, a spus acesta.
De ce își dorește Vladimir Putin şi mai multă putere
Întrebat despre care este motivul pentru care Vladimir Putin își dorește atât de multă putere, Stavridis susține că totul ține de prestanța sa în Rusia, țară pe care o conduce.
Potrivit acestuia, deși ratele sale de aprobare au scăzut în ultimii ani, Putin încă se menține puternic și face presiuni.
„Vladimir Putin caută înainte de toate să îşi menţină puterea în Rusia. El consideră că dacă pare puternic şi capabil militar, cu presiune asupra Ucrainei, acest lucru dă bine asupra electoratului său de acasă. Deşi ratele de aprobare privind acţiunile sale printre ruşi au scăzut în ultimii ani, Vladimir Putin încă deţine o rată de aprobare puternică.
Însă între COVID-19 şi provocările economice ce decurg din sancţiuni, Vladimir Putin va continua să facă presiuni asupra ţărilor ce nu sunt membre NATO şi ce se află la periferia Rusiei, în special fostele republici sovietice Georgia şi Ucraina.
Vladimir Putin este un om încăpăţânat care îşi asumă riscuri în geopolitică, iar trecutul său ca ofiţer KGB în timpul Războiului Rece i-a reîntărit convingerea conform căreia susţinerea faţă de Statele Unite şi NATO ar slăbi Rusia. Vladimir Putin a spus că cea mai mare tragedie geopolitică a secolului al XX-lea a fost destrămarea Uniunii Sovietice. În mod evident noi în NATO nu suntem de acord cu această declaraţie, însă această afirmaţie este în centrul viziunii lui Vladimir Putin asupra lumii”, a mai spus el.
Rolul României în regiunea Mării Negre
Amiralul american James Stavridis a mai vorbit și despre cantiatatea de hidrocarburi din Marea Neagră și dacă aceasta ar putea declanșa tensiunile în acestă regiune.
Potrivit acestuia, din punct de vedere istoric, regiunile cu rezerve mari, pot într-adevăr să cauzeze tensiuni militare. El a adăugat că ne putem aștepta oricând la conflicte între Rusia și aliații NATO, exact din cauza bogățiilor Mării Negre.
„Da, din punct de vedere istoric, regiunile cu rezerve mari de ţiţei şi gaze pot cauza tensiuni militare. Lucru dovedit în Marea Chine de Sud, în zonele arctică şi mediteraneană. În aceste trei zone sunt pretenţii conflictuale şi navele sunt foarte ocupate încercând să susţină acele pretenţii pentru naţiunile lor. Ne putem aştepta la conflicte similare între Rusia şi aliaţii şi partenerii NATO din cauza bogăţiilor din Marea Neagră”, a spus acesta.
Întrebat despre importanța României în acestă regiune, amiralul susține că România rămâne un partener crucial al NATO cu o armată pregătită și profesionistă. În același timp, James Stavridis susține că țara noastră are capacități excelente de procesare a informațiilor, în această eră ”tensionată”.
„România este un partener crucial pentru NATO şi are forţe armate bine pregătite şi profesioniste. România este de asemenea o ţară cu capacităţi excelente în strângerea şi procesarea informaţiilor, o capabilitate extrem de importantă în această eră tensionată”, a adăugat amiralul american.