atrage atentia ca salariatii din SNP sunt hotarati sa nu accepte preluarea companiei de catre un investitor privat in conditiile in care acesta va negocia cu Guvernul masuri discretionare. „Este dreptul nostru sa ne impotrivim, pentru ca la mijloc sunt cateva zeci de mii de angajati care ar putea sa-si piarda locurile de munca”, spune Luca. SNP are acum in jur de 55.000 de angajati, absolut toti fiind membri de sindicat. „Daca anul acesta va exista un castigator in privatizarea Petrom, iar acesta va dori sa reduca la jumatate numarul de angajati ai companiei, automat va pierde Romania pentru ca va avea cateva zeci de mii de someri in plus. Tare as vrea sa vad si eu partidul de guvernamant cum anunta ca va trimite 30.000 de petrolisti acasa”, ameninta sindicalistul.Liviu Luca sustine ca atat diminuarea procentului pe care sindicatul il va cumpara, cat si formula de vanzare sunt doua probleme importante. Guvernul, prin Ministerul Economiei, a decis prin Ordonanta nr. 55/2003 ca angajatii Petrom sa primeasca 8% din actiunile companiei la acelasi pret ca cel platit de investitor. si asta dupa ce, pana atunci, in statutul companiei se preciza ca salariatii vor putea sa cumpere 10% din actiuni dupa privatizare. „Deocamdata suntem in proces cu statul si banuiesc ca mai devreme sau mai tarziu vom ajunge la CEDO pentru a rezolva aceasta problema. E vorba de doua procente care inseamna al dracului de multi bani”, spune Liviu Luca.Dan Ioan Popescu, ministrul Industriei si Comertului, nu doreste sa comenteze aceasta chestiune, dar lasa sa se inteleaga ca nu mai exista cale de intors. „Din moment ce Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor va mentiona aceasta modificare in statutul companiei, inseamna ca asa au hotarat actionarii”, spune Popescu.
Occidental Oil se uita in contractul de munca
Adevarata problema pare sa fie insa alta. Exista posibilitatea ca actiunile sa fie cumparate de sindicalistii doar individual si nu de catre PAS in numele lor. In aceste conditii la Petrom vor exista peste 50.000 de mici actionari, iar sindicatul va ramane fara putere. „Vom bloca privatizarea pana cand asociatia salariatilor va fi lasata sa cumpere actiunile. Inseamna ca exista anumiti investitori care vor sa nu aparem pe lista actionarilor cu 10%, pentru ca nu le convine sa aiba un ghimpe in coasta”, explica presedintele sindicatului de la Petrom.”Deocamdata statul roman este actionarul majoritar al Petrom. Cautam cea mai buna solutie pentru aceasta companie”, spune Dan Ioan Popescu. Devine tot mai clar ca grupul austriac OMV si compania americana Occidental Oil sunt principalii contracandidati, in cazul in care Petrom se va vinde anul acesta. Luca spune ca nu a fost contactat de nici unul dintre acestia, dar ca a observat mai multe miscari in piata. „Mi se pare absurd ca pretendentii pentru Petrom sa depuna oferte fara a cunoaste pretentiile sindicatelor. Pana acum nu am discutat cu absolut nici una dintre companii, dar, tinand cont ca procentul de sindicalizare este de 97%, am aflat ca Occidental Oil se plimba peste tot si lasa sa se inteleaga ca nu agreeaza sindicatele”, explica Liviu Luca. Surse guvernamentale sustin ca absolut toti investitorii ramasi in cursa pentru preluarea Petrom au ridicat problema numarului de salariati, dar toata lumea evita deocamdata sa discute cu Liviu Luca. „Occidental este o companie medie spre mica in Statele Unite si spune ca nu are nevoie de sindicate. Poate am sa le fac eu cunostinta cu sindicatele americane. Ei au avut nedumeriri asupra contractului colectiv de munca, dar nu ne-au contactat pe noi”, sustine Luca. Nici unul dintre reprezentantii Occidental nu a putut fi contactat, dar surse apropiate companiei spun ca „va veni si vremea negocierilor cu sindicatelor”. „Domnul Luca reprezinta cel mai puternic sindicat din Romania si cu siguranta va fi dificil de negociat cu dansul. Liviu Luca in persoana este un sindicalist puternic. Investitorii vor acum sa vada ce le promite Guvernul in legatura cu soarta salariatilor”, adauga surse guvernamentale apropiate negocierilor.
Ce intelegere este intre LuKoil si OMV?
Pe de alta parte, seful sindicalistilor vorbeste despre aroganta OMV-ului, care „crede probabil ca regula jocului este alta in Romania si ca nu e cazul sa ceara si parerea sindicatelor. Mi se pare ciudat pentru OMV. Poate ca zvonul din piata privind intelegerea pe care o are cu Mol-ul din Ungaria este foarte adevarat. Ma gandesc ca poate cele doua companii lucreaza impreuna, dar nu doresc ca noi sa stim asta”, sustine Luca. In acelasi timp, exista mai multe zvonuri in piata privind existenta unei intelegeri intre OMV si rusii de la LuKoil, carora li s-a promis vanzarea Arpechim in cazul in care austriecii vor cumpara Petrom. LuKoil vrea sa puna mana pe petrochimia romaneasca, adica sa cumpere Oltchim, dar pentru asta are nevoie de Arpechim. Ei ar urma sa preia si participatia OMV la Petromidia, caz in care nu va exista o plangere de monopol la Consiliul Concurentei. Wolfgang Ruttenstorfer, director general al OMV, a declarat ca OMV este o companie integrata, dar ca nu inseamna ca in cazul in care va prelua Petrom „nu poate vinde unele active, benzinarii sau altele”. Dan Ioan Popescu spune ca statul va introduce in contractul de privatizare o perioada in care investitorul nu poate instraina active.
Conflict intre sindicat si investitori la Petrom?
11 martie 2004, 12:00
Ultima modificare în 11 martie 2004, 14:00
atrage atentia ca salariatii din SNP sunt hotarati sa nu accepte preluarea companiei de catre un investitor privat in conditiile in care acesta va negocia cu Guvernul masuri discretionare. "Este dreptul nostru sa ne impotrivim, pentru ca la mijloc sunt cateva zeci de mii de angajati care ar putea sa-si piarda locurile de munca", spune Luca. SNP are acum in jur de 55.000 de angajati, absolut toti fiind membri de sindicat. "Daca anul acesta va exista un castigator in privatizarea Petrom, iar acest
Etichete: arhiva,
luca,
petrom
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Sfatul saptamanii
- Scaderea cotatiilor la BVB a redus randamentul portofoliului
- Normele BNR lovesc vanzarile imobiliare si de electrocasnice
- Pesimismul europenilor pune sare pe rana negocierilor
- Topul de la BVB
- Disfunctia erectila: afacere prin educatie
- Tranzactiile bursiere au scazut cu o treime
- Romania detine un record costisitor
- Piata energetica din Europa Centrala se structureaza
- Omul care transfera informatia la pacienti