Profesorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase “Matei Balş”, îl contrazice pe colegul său, profesorul Șerban Bubenek, președintele Societății Române de ATI. Care este subiectul care i-a inflamat pe cei doi?
În urmă cu o săptămână, prof. dr. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, aducea în atenţia publică o informaţie şocantă: unii pacienţi infectaţi cu COVID-19, aflaţi la terapie intensivă în stare gravă, nu primesc niciun fel de tratament antiviral, afirma medicul.
“Din statistica noastră rezultă că în secțiile ATI există un număr mare de pacienți care s-au prăpădit sau s-au vindecat fără să primească nici un tratament antiviral, nici măcar cel care este obligatoriu prin ordinele de ministru. (…) Noi avem date și reclamații de la pacienți care au primit o singură zi Remdesivir, după care li s-a spus că nu mai există, și unii dintre ei nu au mers prea bine. Pacienții au dreptul să fie tratați. Există pacienți care nu au fost tratați în terapie intensivă, pentru că n-au avut medicamente, deși Ministerul Sănătății a dat 30 de milioane de euro, pe care nu știm cum s-au cheltuit”, declara Șerban Bubenek pe 30 septembrie într-o intervenţie la MedikaTV.
Replica lui Streinu-Cercel: Remdesivirul se administrează înainte ca pacientul să ajungă la ATI
Profesorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului “Matei Balş” din Capitală, îi dă acum replica colegului său de breaslă şi spune că este vorba despre “o falsă problemă” şi ar fi greşit să se inducă populaţiei ideea că se întâmplă ceva rău în spitale.
“Dl. profesor Bubenek a tras un semnal de alarmă, atenție, a spus am niște informații, a spus că nu are datele, cum că nu s-ar fi primit. Remdesivirul se administrează înainte ca pacientul să ajungă la ATI, dacă se așteaptă să ajungă acolo partida e pierdută.
E o falsă problemă. Dacă inducem populației că s-ar întâmpla ceva, am greși. Circuitul medicamentului e foarte clar: Comisia Europeană – Ministerul Sănătății – Unifarm – spital. Medicația antivirală se dă înainte ca pacientul să ajungă în terapie intensivă, acolo se face susținere vitală, nu mai are nevoie de antiviral. Toți cei care lucrează la ATI fac tot ce le stă în putință să salveze vieți. Noi infecționiștii încercăm să le salvăm înainte să ajungă la ATI”, a declarat Streinu-Cercel, potrivit antena3.ro.
Profesorul Adrian Streinu-Cercel recunoaşte că la un moment dat Remdesivirul nu va mai ajunge pentru toată lumea, dar subliniază că a primit chiar recent la “Matei Balş” 200 de doze pe care le solicitase.
“În contextul în care va continua numărul actual de infectări e clar că la un moment dat Remdesivir nu va mai ajunge pentru toată lumea. Divergențele de opinie mă interesează mai puțin, noi trebuie să găsim soluții în lupta cu pandemia. Toți colegii au făcut tot ce le-a stat în putință să salveze cât mai mulți oameni. Oamenii trebuie să înțeleagă să poarte mască, dacă purtăm toți inclusiv pe stradă o să vedem că or să scadă cazurile în următoarea lună”, a mai precizat Streinu-Cercel.
Monica Pop: Un afront la colegii săi, la medicii de terapie intensivă
Şi medicul Monica Pop a luat poziţie faţă de afirmaţiile profesorului Bubenek, fiind însă mult mai dură la adresa colegului său.
“Sunt revoltată. Eu nu am auzit niciodată așa ceva, iar afirmațiile profesorului Bubenek sunt de o agresivitate de neînchipuit. Profesorul Cercel, care e un om mult prea blând și elegant, știe că dl. Bubenek nu are dreptate. Cred că ce a spus prof. Bubenek e un afront incredibil la ministrul Sănătății însuși. Acuză că au murit pacienți netratați cu nimic. Știu foarte bine că niciodată niciun medic nu va face așa ceva. Dacă era adevărat, primul care trebuia să-și dea demisia era chiar ministrul. Dl. ministru a trimis corpul de control și e foarte clar că nu e așa cum spune dl. Bubenek.
E o acuzație de o gravitate incredibilă, neadevărată. Când o persoană ca dl. prof. Bubenek face astfel de afirmații, acest fapt ar trebui să determine autosesizarea Colegiului Medicilor. Eu nu am nevoie de corp de control sau altceva ca să știu că e neadevărat. Iar al doilea afront a fost chiar la colegii săi, la medicii de terapie intensivă”, a declarat dr. Monica Pop.
Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea