SIF-urile vor dividende, salariatii vor o rentabilitate cat mai mare a actiunilor pe care le detin, iar Erste Bank vrea schimbarea statutului bancii si neamestecul unor persoane fizice straine de activitatea BCR in viitorul actionariat al bancii. Clarificarile trebuie facute pana pe 21 iunie.



Cand a semnat cu AVAS acordul de cumparare a celor 61,88% din actiunile BCR, Erste Bank avea toate hartiutele si planurile de viitor puse intr-o ordine tipic nemteasca (austriaca, in cazul lor). Apropierea termenului la care vor trebui sa verse cele 3,75 de miliarde de euro in contul escrow al unei banci londoneze creaza insa ceva tensiuni in piata. Actionarii minoritari, SIF-urile si salariatii, care detin 8% din actiunile bancii, au si ei ceva de spus si nu vor sa renunte de bunavoie la facilitatile detinute.

Pentru a rezolva problema salariatilor, reprezentantii Erste Bank au trimis o scrisoare angajatilor, prin care le ofera posibilitatea sa-si vanda actiunile fie contra cash, fie sa faca reconversia acestora in titluri Erste, institutie cotata pe bursele din Praga si Viena. Decizia ar trebui luata in trimestrul trei al anului in curs. Angajatii ar dori acelasi pret pe actiune, de 7,65 euro, pe care Erste Bank l-a platit statului roman pentru achizitia BCR. Banca austriaca sustine insa ca nu poate plati acelasi pret, deoarece din pretul oferit statului trebuie dedus “bonusul” platit de Erste catre AVAS pentru faptul ca a achizitionat pachetul de actiuni de control asupra bancii. Surse din cadrul bancii sutin chiar ca Erste Bank a decis sa cumpere actiunile de la salariati pentru a evita o eventuala vanzare a acestora catre terte persoane, care nu au legatura cu banca. Intr-adevar, potrivit acordului de vanzare-cumparare dintre PAS si AVAS, salariatii BCR nu au voie sa-si vanda actiunile decat dupa aparitia investitorului strategic in actionariatul bancii. Pentru cei ce vor sa-si valorifice actiunile cumparate cu un leu si ceva de la stat, termenul nu este departe (n.r.- nu este obligatoriu sa astepte cei trei ani stipulati in contract pentru listarea bancii la Bursa din Bucuresti). Pentru Erste Bank, apar insa probleme: alte persoane fizice sau juridice ar putea intra brusc in actionariatul BCR. Ramane de vazut daca salariatii vor fi de acord sau nu sa vanda actiunile BCR si, mai ales, daca vor alege sa le vanda austriecilor cu 7,65 euro pe actiune minus “prima de control”.

Cea mai importanta problema este insa legata de schimbarea statutului BCR si, in special, a prevederii care impune un prag de 75% din voturi pentru adoptarea deciziilor importante in AGA. Chiar daca statutul schimbat si hotararile adunarii generale extraordinare a actionarilor vor intra in vigoare dupa data varsarii banilor, preconditiile acordului de vanzare-cumparare impun luarea acestor decizii inainte de finalizarea efectiva a tranzactiei. Actionarii SIF-urilor se vad pusi in situatia de “a da vrabia din mana pe cioara de pe gard”, nestiind o data sigura la care banca va fi listata. Asa ca negocierile cu reprezentantii Erste se leaga acum de distribuirea dividendelor pana la data listarii. Oficialii SIF-urilor sustin ca au obtinut ca 50% din profitul bancii sa fie distribuit anual sub forma de dividende. Reprezentantii Erste Bank promit insa un procentaj de cel mult 40% din profitul net distribuit sub forma de dividende, “in cazul in care nu vor fi necesare investitii in noua banca”.

Declaratii recente ale presedintelui grupului austriac, Andreas Treichl, arata ca se asteapta ca restructurarea sa se efectueze pe cheltuiala BCR. Intr-adevar, actionarii minoritari sustin ca au fost deja propuse “pachete interesante” pentru angajatii care sunt la varsta pensionarii sau care vor sa se pensioneze la cerere. Ramane de vazut daca, intr-o luna, angajatii vor fi multumiti cu pretul oferit de Erste si daca SIF-urile vor fi de acord cu decizia de distribuire a dividendelor.



Daca nu va fi nevoie de investitii, Erste Bank va plati pana la 40% din profitul net al BCR ca dividende catre actionari pana in momentul listarii la Bursa

Hana Cygonkova,

purtator de cuvant Erste Bank, CEE