Venezuela a masat trupe și tancuri la granița cu Guyana. Este iminentă o invazie!
Informația vine de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington, care, în această săptămână, a lansat un raport privind cele mai recente evoluții în disputa Venezuela-Guyana.
Think tank-ul vorbește despre extinderea unei baze militare pe Insula Anacoco, în zonă, noi drumuri și un pod fiind construite în ultimele luni. Un aeroport local va fi extins, a mai spus CSIS, aducând ca dovezi imagini din satelit și postări pe rețelele sociale.
Escaladarea conflictului ar avea legătură cu alegerile din iulie, din Venezuela
Potrivit autorilor raportului, ar putea fi vorba de pregătirea pentru o „criză a produselor manufacturate” înainte sau după următoarele alegeri din Venezuela, care vor avea loc la sfârșitul lunii iulie.
Regiunea Essequibo cuprinde aproximativ două treimi din teritoriul Guyanei și este locul care adăpostește majoritatea resurselor sale de petrol. De asemenea, este locul unor descoperiri masive exploatate de către Exxon și partenerii, scrie Bloomberg.
Venezuela revendică teritoriul Essequibo, are adăpostește majoritatea resurselor de petrol
Curtea Internațională de Justiție a decis, anterior, că Essequibo face parte din Guyana, deși acest lucru nu este, încă, recunoscut de Venezuela. În decembrie a fost încheiat un acord scris între cele două state, care denunța folosirea forței, cerând în schimb o comisie care să rezolve disputele teritoriale.
Cu toate acestea, în urma unui referendum organizat în luna decembrie, în care venezuelenii au votat cu o majoritate covârșitoare că Essequibo face parte din țara lor, guvernul a forțat încercarea de anexare.
Masarea trupelor a început în februarie anul acesta, generând temeri privind un conflict militar iminent.
La acea vreme, autoritățile de la Caracas au declarat că au dreptul de a-și întări granițele, ca răspuns la exercițiile militare americane din Guyana și prezența unei nave anti-narcotice din Regatul Unit, care se află în apele Guyaneze.
Descoperiri masive de petrol în largul coastelor Guyanei
Guvernul venezuelean a criticat, de asemenea, Exxon pentru că depinde de armata americană pentru securitate și pentru exploatarea resurselor petroliere din Guyana.
Deși Venezuela și Guyana și-au disputat teritoriul puțin populat încă din secolul al XIX-lea, situația a escaladat, în ultimii ani, în urma descoperirilor masive de petrol în largul coastei Guyanei.
Cu alegerile prezidențiale aflate la doar două luni distanță, președintele Nicolás Maduro ar putea folosi o „amenințare iminentă de invazie” pentru a deraia sau a amâna votul, a scris directorul CSIS pentru America s Program, Ryan Berg.
Videoclipurile și imaginile recente postate pe X de șeful Comandamentului Operațional Strategic al Venezuelei, Domingo Hernandez Lárez, au arătat o activitate crescută în apropierea insulei Anacoco.
E presiune pe Maduro
Maduro, care vrea să obțină un al treilea mandat la președinție, se confruntă cu o presiune tot mai mare din partea opoziției venezuelene, unită în spatele lui Edmundo González, după ce celui mai popular candidat al opoziției a fost interzis să candideze.
„În timp ce perioada până la 28 iulie este o perioadă riscantă pentru Maduro, există și riscul ca acesta să încerce să provoce o criză și după alegeri”, a scris Berg.
Luna trecută, Statele Unite au impus noi sancțiuni asupra sectorului petrolier vital al Venezuelei pentru ceea ce pretinde a fi ”eșecul guvernului de a adera la principiile democratice înainte de alegerile din iulie”.
SUA folosește cea mai puternică armă: sancțiunile
Administrația președintelui american Joe Biden a declarat că nu va reînnoi o licență care expirase și care a ușurat, parțial, măsurile punitive din octombrie, după ce a fost încheiat un acord electoral, susținut de SUA, între guvern și opoziția venezueleană din Barbados.
„Președintele Nicolas Maduro și reprezentanții săi nu și-au respectat pe deplin angajamentele asumate în cadrul acordului privind foaia de parcurs electorală”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.
„Prin urmare, Licența Generală 44 – care a autorizat tranzacțiile legate de sectorul petrolului și gazelor cu Venezuela – va expira după miezul nopții și nu va fi reînnoită”, a afirmat acesta.
Departamentul de Trezorerie al SUA a anunțat ulterior că a emis o licență de înlocuire, care acordă companiilor 45 de zile pentru a-și „închide” afacerile și tranzacțiile în sectorul petrolului și gazelor din țara membră OPEC.
Potrivit Al Jazeera, reintroducerea sancțiunilor înseamnă că vânzările de carburanți din Venezuela vor fi afectate, în timp ce companiile petroliere americane care operează aici vor trebui să caute autorizații speciale.
Reacția autorităților de la Caracas
Dacă SUA nu acordă suficiente autorizații individuale, se așteaptă ca PDVSA (compania petrolieră de stat din Venezuela) să recurgă la intermediari mai puțin cunoscuți pentru a-și vinde petrolul cu reduceri de preț, în principal în Asia.
„Suntem deschiși pentru afaceri, dispuși să continuăm să progresăm împreună cu toate companiile străine care doresc să vină în țară”, a declarat ministrul Petrolului din Venezuela, Pedro Tellechea, după anunțul SUA.
Venezuela a avertizat că va anula zborurile de repatriere a migranților venezueleni, dintre care sute de mii au traversat SUA în ultimii ani, dacă Washingtonul își va continua „agresiunea economică”.