Mai exact, el explică cum în arbitraj litigiile se soluţionează definitiv, pentru că nu exită apel şi recurs, iar termenul impus de lege în care se rezolvă o procedură arbitrală pe plan intern este de la trei şi până la şase luni, iar la nivel internaţional de la şase şi până la 12 luni.

Faţă de justiţia statală, mai spune Ştefan Deaconu, arbitrajul comercial se diferenţiază şi prin confidenţialitate. Mai precis, această procerdură implică participarea părţilor şi a arbitrilor (aleşi direct de părţile unui litigiu), ceea ce este de preferat atunci când imaginea unei companii implicată într-un confilct într-o sală de judecată poate fi afectată.

La arbitraj pot apela toate firmele, chiar dacă au sediul în ţară sau în străinătate, care semnează un contract cu clauze compromisorii.

În cadrul Curţii de Arbitraj sunt, în prezent, 69 de arbitri români şi 50 de arbitri străini. În acest an, până la ora actuală, au fost înscrise aproximativ 160 de dosare cu valori diferite la Curtea de Arbitraj, iar la finele lui 2014 s-au înregistrat 200 de cazuri.