Conform Automobile Dacia, în data de 8 aprilie 2013, conducerea Dacia a propus Sindicatului Autoturisme Dacia (SAD) să încheie noul Contract Colectiv de Muncă (CCM) 2013 în următoarele condiții: în ianuarie 2013 operatorii vor primi (n.n. – probabil, retroactiv) o creștere salarială în valoare de 90 lei. Aceeași majorare se aplică și angajaților TESA,nivelurile 5-7. În luma mai, operatorii vor mai primi o creștere generală de 85 de lei, în timp ce personalul TESA, nivelurile 5-7, vor beneficia de o majorare individuală de 4%, iar TESA, nivelurile 8-10, oa creștere individualăde 6%. La aceste sume se adaugă o primă de rezultat pentru anul 2012 în valoare de 900 lei.
Radu Mavrodin, directorul de Resurse Umane Renault România și regiunea Euromed-Africa a declarat în acest context că „pentru un operator cu un salariu de 2.000 de lei, această ofertă reprezintă o creștere de circa 9%, mult peste media creșterilor din piață în 2013, care se situează de regulă între 0 și 5%. În schimb, sindicatul a ales să își mențină solicitarea de creștere salarială de 480 de lei, primă de rezultat de 1.600 de lei, la care se adaugă diferite sporuri și concedii suplimentare. Această cerere se traduce printr-o creștere a veniturilor de aproximativ 40%, pentru o companie unde venitul mediu lunar este peste 3.500 de lei, cu mult peste salariul mediu la nivel național. Este o solicitare complet nerealistă, care pune în pericol competitivitatea Dacia în raport cu alte uzine din Grup și, în cele din urmă, locurile de muncă atât de pe platforma de la Mioveni, cât și din industria auto românească. Dincolo de această poziție a sindicatului, mizăm pe responsabilitatea salariaților noștri pentru a construi împreună un viitor sigur și stabil pentru compania noastră”.
Conform unei anexe dată publicității de oficialii uzinei din Mioveni, beneficiile acordate salariaților, aflate în vigoare și aplicate în anul 2012, includ: salariu minim garantat pentru un muncitor calificat de 1.918 lei; în 2012, angajații au avut, în afara drepturilor salariale, beneficii care pentru companie reprezintă o cheltuială suplimentară de aproape 30 de milioane de euro/an :
– primă de Paști și de Crăciun (873 lei brut, respectiv 957 lei brut);
– tichete cadou în valoare de 60 lei pentru ziua de 8 Martie, acordate tuturor angajatelor;
– tichete cadou de Crăciun (60 lei);
– primă de participare la profitul companiei (1.240 de lei brut);
– prima de vacanță (1.276 lei brut);
– bonuri de masă;
– masă caldă gratuită (pentru operatori, în total, peste 11.500 de beneficiari);
– transport subvenționat;
– bilete de odihnă și tratament (4.000 de beneficiari în 2010 și 1.285.046 EUR cheltuiala companiei, 4.100 în 2011 și 1.461.716 EUR cheltuială a companiei)
– ajutoare diverse (căsătorie, deces etc.);
– zile libere plătite cu salariul de bază, în afara celor prevăzute de lege pentru sărbătorile legale sau religioase, în următoarele situații: evenimente în familie (nașterea unui copil, căsătorie sau deces), schimbarea domiciliului, pentru donarea de sânge. Numărul zilelor libere variază, în aceste situații, între 1 zi (pentru decesul nepoților, fraților sau surorilor părinților) și 5 zile pentru nașterea sau adopția unui copil sau decesul soțului, soției, copiilor, părinților, socrilor.