'Aşa cum am mai spus, chiar dacă instanţa a stabilit că greva angajaţilor ROMATSA este legală, mă bazez pe maturitatea şi puterea de negociere atât a reprezentanţilor ROMATSA, cât şi a liderilor de sindicat, astfel încât să se evite greva generală programată pentru 1 septembrie. Sper ca lucrurile să intre în normalitate cât mai repede', a spus ministrul Liviu Pop. 

Controlorii de zbor au anunţat, în urmă cu o săptămână, că intră în grevă generală marţi, 1 septembrie, începând cu ora 11,00, fiind nemulţumiţi de conducere şi de faptul că nu au contract colectiv de muncă.  

Regia ROMATSA a depus, în data de 25 august, la Tribunalul Bucureşti, solicitare pentru constatarea nelegalităţii grevei angajaţilor, solicitare care însă a fost respinsă vineri de Tribunal. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel. 

Vineri, Ion-Aurel Stanciu şi-a dat demisia din funcţia de director general al ROMATSA, motiv pentru care ministrul Transporturilor, Iulian Matache, a solicitat sindicatului şi conducerii regiei continuarea negocierilor, semnarea contractului colectiv de muncă şi renunţarea la grevă. 

'În urma demisiei din funcţia de director general, prezentate astăzi (vineri – n.r.) de domnul Ion-Aurel Stanciu, în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie – ROMATSA, solicit atât sindicatului cât şi conducerii regiei continuarea negocierilor pentru încheierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă şi mai ales renunţarea la greva generală. Consider că în condiţiile actuale este inutil acest protest care afectează activitatea din domeniul aerian şi confortul cetăţeanului', a declarat Iulian Matache. 

Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian – ROMATSA se află sub autoritatea Ministerului Transporturilor. ROMATSA are statut de regie autonomă autofinanţată de importanţă naţională, deţine monopolul natural al serviciilor de trafic aerian şi nu primeşte de la bugetul statului sume pentru realizarea obiectului de activitate sau pentru realizarea programului de investiţii şi dezvoltare. 

AGERPRES