Conflictul spontan de muncă de la societatea Băiţa, din localitatea Ştei, s-a încheiat joi, în urma negocierilor purtate de reprezentanţii Ministerului Economiei şi prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, cu reprezentanţii angajaţilor companiei miniere, informează Ministerul Economiei.
Salariaţii societăţii urmează să reia lucrul vineri dimineaţă.
Totodată, pentru asigurarea continuităţii activităţii a fost numit un nou director general, Octavian Bortoş. Anterior numirii, Octavian Bortoş ocupa funcţia de director tehnic în cadrul S.C. Băiţa S.A.
'Angajaţii S.C. Băiţa Ştei au recepţionat pozitiv mesajul ministrului Economiei, Constantin Niţă, şi au înţeles că această companie îşi va continua activitatea, strategia ministerului în ceea ce o priveşte fiind de redresare economico-financiară şi dezvoltare, astfel încât sa devină o societate competitivă pe piaţa de profil', menţionează comunicatul.
Anterior, în cursul dimineţii, Ministerul Economiei anunţase, tot printr-un comunicat, că nu intenţionează să închidă activitatea minieră de la societatea Băiţa S.A, societate publică aflată în portofoliul instituţiei, iar schimbarea conducerii are ca obiectiv relansarea activităţii miniere.
'Ministrul Economiei, Constantin Niţă, declară că schimbarea conducerii societăţii S.C. Băiţa S.A. are ca obiectiv relansarea activităţii miniere a societăţii şi îmbunătăţirea situaţiei economice în vederea menţinerii şi creşterii numărului locurilor de muncă, asigurând totodată angajaţii companiei că nu s-a luat şi nici nu se va lua în considerare, în niciun moment, închiderea activităţii miniere de la societatea Băiţa S.A', se preciza în comunicatul citat.
Pe de altă parte, Ministerul Economiei a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie privind asocierea dintre S.C. Băiţa S.A şi societatea privată Băiţa Bihor S.A., având în vedere existenţa unor indicii de săvârşire a unor fapte de natură penală.
Sesizarea vine după ce Corpul de Control al Ministrului Economiei a constatat deficienţe grave în gestionarea activităţii societăţii.
Totodată, a fost sesizată Agenţia Naţională de Integritate în ceea ce priveşte posibilul conflict de interese în care s-a aflat personalul de conducere al S.C. Băiţa S.A. cât şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală cu privire la modul de încasare/plată a unei sume în valoare de 5,11 milioane de lei, aferentă unui contract de cesiune de acţiuni între S.C. Băiţa S.A. şi o societate parteneră.
Potrivit Ministerului Economiei, alături de situaţiile sesizate organelor competente judiciare, mai există şi alte deficienţe în gestionarea patrimoniului societăţii, aflate în curs de cercetare.
'Situaţia economică şi financiară a societăţii S.C. Băiţa S.A. a continuat să se agraveze sub mandatul conducerii executive asigurate de Directorul General, Maria Trip, din 1999 până în prezent. Astfel, pierderile financiare ale societăţii, la sfârşitul anului 2013, au depăşit suma de 17 milioane lei, iar pentru anul 2014 pierderile sunt estimate la nivelul de 5,4 milioane lei. În aceste condiţii, în absenţa unor soluţii viabile din partea conducerii executive pentru redresarea situaţiei economice şi financiare a societăţii S.C. Băiţa S.A., ministrul Economiei, Constantin Niţă, a mandatat membrii Consiliului de Administraţie să adopte şi să implementeze măsurile care să ducă la redresarea acestei situaţii, în vederea păstrării locurilor de muncă şi dezvoltarea activităţii de exploatare a resurselor minerale aflate în perimetrul minier Băiţa', se preciza în comunicat.
Directorul general al societăţii S.C. Băiţa S.A., Maria Trip, şi-a prezentat demisia din funcţie în şedinţa Consiliului de Administraţie din 16 septembrie 2014, din motive personale.
Comunicatul Ministerului Economiei a venit în contextul în care Băiţa SA s-a confruntat cu un conflict spontan declanşat de angajaţi.
SURSA: Agerpres