Conflictul dintre Rusia si Georgia ar putea afecta Uniunea Europeana in zona cea mai sensibila: livrarile de petrol si gaze de dincolo de frontiera sa estica.

In ultima perioada Uniunea Europeana a incercat sa se desprinda de dependenta de Moscova, care ii livreaza un sfert din necesarul de petrol si jumatate din cantitatea de gaze naturale, prin dezvoltarea de trasee care aduc petrol din Asia ocolind insa Rusia.

Cheia acestei strategii este conducta de petrol Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) ce traverseaza Georgia. BTC insa a fost inchisa de catre British Petroleum (BP) marti pe fondul conflictelor din Caucaz.

BTC traverseaza Georgia, aducand petrol din Azerbaidjan in Europa, prin Turcia. Acordul privind construirea BTC a fost semnat in 1999 iar Azerbaidjanul, care pana in acel moment depindea de conductele ce tranziteaza Rusia, a reusit sa exporte petrolul direct catre portul turc Ceyhan prin Georgia.

Realizarea BTC ar putea pe termen lung sa duca la pierderea monopolului rusesc. Dupa ce BTC a fost dat in functiune oficialii din Occident au luat in calcul dezvoltarea unei noi conducte, Nabucco, care ar fi adus in Europa gazul din Azerbaidjan si din Turkmenistan.

Proiectul in valoare de 12 miliarde de dolari ar putea transportat gazul caspic prin Georgia, Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria, pana la un terminal energetic in apropiere de Viena. Discutiile privind punerea in aplicare a proiectului Nabucco s-au intensificat dupa ce in iarna lui 2006 Rusia a stopat livrarile de gaz dupa o disputa cu Ucraina.

Presdintele Rusie, Putin, a privit realizarea Nabucco drept o campanie a Washington-ului de a izola Rusia si de a limita expansiunea imperiului sau energetic.

Insa actualul conflict din Georgia face imposibila realizarea Nabucco si ar intarzira “eliberarea” Uniunii Europene de dependenta de petrolul rusesc.

Sursa: Washington Post