‘Dacă va avea loc un atac din afară, nu doar libienii se vor lupta, ci veţi vedea şi algerieni, tunisieni, egipteni… Toţi, vor lua parte la lupte pe pământ libian’, a spus Kaim.

Rebelii au doborât sâmbătă dimineaţa un avion de luptă deasupra localităţii Benghazi, bastion al rebeliunii din estul Libiei, informează agenţiile internaţionale de presă.
Avionul de luptă, care survola oraşul de câteva minute, a fost doborât, prăbuşindu-se în flăcări într-o zonă locuită din sudul localităţii Benghazi.
Atunci când a atins solul, avionul a provocat o explozie, urmată de un fum negru.
Potrivit AFP, doborârea sa a fost întâmpinată cu focuri de armă de bucurie în oraş.

<iframe frameborder="0" src="https://www.youtube.com/embed/1ON5q_VlgF8" title="YouTube video player" height="390" width="640"></iframe>

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, premierul Marii Britanii, David Cameron, şi secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton vor avea sâmbătă o reuniune separată, în jurul orelor 11:30 GMT, înaintea summitului de la Paris, consacrat situaţiei din Libia după ce ONU a adoptat rezoluţia 1973 care autorizează recurgerea la forţă împotriva statului arab, informează Reuters.

Excludere aeriană

Forul decizional suprem al NATO, Consiliul Nord-Atlantic, se va întruni sâmbătă într-o sesiune de urgenţă pentru a evalua planurile militare pentru o zonă de excludere aeriană deasupra Libiei, informează AP.
Consiliul Nord-Atlantic este aşteptat să emită ordinul de a lansa o operaţiune pe parcursul acestui sfârşit de săptămână.
Oficialii au declarat că personalul militar face ultimele retuşuri la planurile de a deplasa zeci de avioanele de vânătoare, tancuri, elicoptere şi avioane de supraveghere la mai multe baze aeriene de-a lungul zonei sudice a Europei.
Reuniunea urmează unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care autorizează comunitatea internaţională să acţioneze pentru a apăra civilii din Libia.
Pregătirile NATO survin în contexul în care liderii din lumea arabă, Africa, Statele Unite şi ai altor puteri occidentale se întâlnesc sâmbătă la Paris pentru discuţii urgente cu privire la o posibilă acţiune militară împotriva forţelor liderul libian Muammar Gaddafi.

SURSA: Agerpres