În noaptea de luni spre marți, Israelul a inițiat o invazie terestră „limitată” în sudul Libanului, destinat să contracareze amenințarea Hezbollah, un grup militant influent susținut de Iran, conform informațiilor furnizate de oficialii israelieni și preluate de agențiile internaționale de presă. Orientul Mijlociu stă de la o vreme ca pe un sac de pulbere gata să explodeze.

Atacul israelian și amenințările din partea Iranului

Oficialii israelieni au anunțat o invazie terestră „limitată” în sudul Libanului, declanșată în noaptea de luni spre marți. Această acțiune militară vizează reducerea amenințării reprezentate de Hezbollah, un grup militant sprijinit de Iran. Armata israeliană a cerut localnicilor din Liban să evacueze zonele aflate la câteva zeci de kilometri de graniță. Mai mult, forțele speciale israeliene au desfășurat misiuni în Liban, pregătind terenul pentru invazie timp de mai multe săptămâni.

Pe lângă escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu, agențiile internaționale de presă au raportat o amenințare iminentă din partea Iranului, care ar putea lansa un nou atac asupra Israelului. SUA au semnalat o posibilă ofensivă similară cu cea din aprilie, ceea ce subliniază tensiunile din regiune.

Condamnarea lui Erdogan în Parlament

În urma acestor evenimente, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a reacționat ferm la invazia israeliană. În cadrul unei intervenții în Parlamentul Turciei, el a condamnat acțiunile Israelului și a promis că va fi oprit „mai devreme sau mai târziu”.

Erdogan a declarat:

„Toate statele şi organizaţiile internaţionale, în special NATO, trebuie să oprească Israelul fără să mai piardă timp”.

El a subliniat importanța solidarității internaționale în fața agresiunii Israelului.

Erdogan a continuat să spună că „lumea musulmană trebuie de asemenea să susţină poporul şi guvernul Libanului în apărarea patriei lor”.

Aceste declarații subliniază angajamentul Turciei față de poporul libanez și respingerea acțiunilor militare israeliene.

„Consecinţele operaţiunii terestre împotriva Libanului nu vor fi aceleaşi ca cele ale ocupaţiilor trecute.”, a mai spus el, indicând o percepție a unui conflict mai amplu și mai intens.

Extinderea conflictului în regiune

Erdogan a avertizat că „ne confruntăm cu o serie de ocupaţii brutale care vizează să incendieze întreaga regiune”. Președintele turc a subliniat că, în cazul în care Palestina și Libanul nu sunt în siguranță, nici Turcia nu va fi în siguranță.

„Dacă Palestina şi Libanul nu sunt în siguranţă, puteţi crede că voi sunteţi? Vedem bine că agresiunea Israelului vizează şi Turcia.”, a afirmat el, evidențiind impactul pe care conflictele regionale îl pot avea asupra stabilității interne a Turciei.

În plus, Erdogan a îndemnat „lumea musulmană şi toate conştiinţele să se unească împotriva barbariei moderne” în regiune, o chemare la acțiune menită să mobilizeze sprijinul internațional împotriva acțiunilor israeliene. Această retorică subliniază angajamentul Turciei de a susține cauzele arabe și musulmane în fața agresiunilor externe.

Colaborarea între Israel și SUA

În acest context tensionat, Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a avut o discuție cu omologul său american, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin. Această întâlnire a avut loc pe fondul unui atac din partea Iranului asupra Israelului. Comunicatul oficial a subliniat intențiile Iranului de a ataca Israelul și importanța cooperării militare pentru apărarea comună.

„Cei doi au discutat despre intențiile Iranului de a ataca Israelul, cooperarea militară pentru apărarea comună și dreptul Statului Israel de a se apăra și de a acționa împotriva inamicilor săi”, se arată în comunicatul emis de biroul lui Gallant.

Iranul atacă Israelul cu rachete

În aceeași zi, un înalt oficial al administrației americane a tras un semnal de alarmă privind pregătirile Iranului pentru un atac „iminent” cu rachete balistice asupra Israelului. SUA au avertizat cu privire la „consecințele grave” în cazul în care un astfel de atac ar avea loc. Aceste avertismente subliniază riscurile escaladării conflictului și implicarea tot mai mare a Iranului în desfășurarea de forțe militare în regiune.

Între timp, atacurile iraniene ar fi fost deja lansate, potrivit unei informări venite marţi seară din partea armatei israeliene.

În primele momente ale atacului, Iranul a lansat circa 200 de rachete, potrivit unei surse israeliene. Simultan, Hezbollah atacă cu rachete mai multe zone din Israel.

Un oficial american a subliniat că Statele Unite sprijină în mod activ pregătirile defensive israeliene. „Urmărim amenințarea cu seriozitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, referindu-se la tirul anticipat de rachete dinspre Iran.

„Urmărim amenințarea cu seriozitate. Cerem publicului să urmeze instrucțiunilor defensive ale Comandamentului Frontului Intern. Tirul dinspre Iran ar putea fi de amploare”, a transmis Hagari în cadrul unei conferințe de presă. (N.R. – Acestea sunt directivele emise de armata israeliană pe care civilii să le urmeze pentru a se pune la adăpost în cazul unui atac).”

În cadrul unei conferințe de presă, Hagari a cerut publicului să urmeze instrucțiunile defensive ale Comandamentului Frontului Intern.

„Atunci când sună o sirenă, sunteți rugați să intrați într-o zonă protejată și să rămâneți acolo până când vă vom notifica din nou”, a adăugat el.

Armata israeliană (IDF) a avertizat că un alt posibil atac din partea Iranului ar putea fi de o amploare semnificativă. În acest context, autoritățile au emis noi instrucțiuni pentru cetățeni, îndemnându-i să rămână vigilenți și să se pregătească pentru eventuale situații de urgență. IDF a subliniat importanța respectării acestor directive pentru asigurarea siguranței personale și a comunității.