"Suntem îngrijoraţi din cauza situaţiei actuale a relaţiei", iar Washingtonul acţionează pe lângă cele două ţări pentru a favoriza "detensionarea" şi "a evita confruntările pe viitor", a declarat ea reprezentanţilor presei.

Săptămâna trecută, la Paris, secretarul de stat american, Hillary Clinton, a discutat pe această temă cu omologul său turc, Ahmet Davutoglu, a făcut cunoscut Nuland, adăugând că în ultimele zile administraţia americană ‘a avut mai multe conversaţii telefonice’ cu Israelul pe marginea subiectului în cauză.

Un conflict de durată între Israel şi Turcia ar complica relaţiile dintre Statele Unite şi Turcia, aliatul lor în cadrul NATO.

Ankara a adoptat săptămâna trecută o serie de sancţiuni împotriva Israelului care refuză să-şi ceară scuze pentru moartea a nouă turci în 2010, în cursul unui raid al armatei israeliene în apele internaţionale asupra unei flotile aflate în drum spre Gaza.

Într-o primă reacţie faţă de afirmaţiile premierului turc, Recep Tayyip Erdogan, care a acuzat marţi Israelul că se comportă ca un "copil răsfăţat", un responsabil israelian a subliniat că ţara sa "nu doreşte o nouă deteriorare a relaţiilor cu sale Turcia".
SURSA: Agerpres