Președintele Klaus Iohannis este unul dintre cei 17 șefi de stat care au semnat o Declarație comună susținând un acord de încetare a focului în conflictul Israel-Hamas.

România susține o încetare a focului în conflictul dintre Israel și Hamas

Documentul este semnat și de liderii statelor Unite ale Americii, Argentina, Austria, Brazilia, Bulgaria, Canada, Columbia, Danemarca, Franța, Germania, Polonia, Portugalia, Serbia, Spania, Thailanda și Regatul Unit.

Declarația subliniază îngrijorarea profundă cu privire la situația ostaticilor deținuți de Hamas în Gaza, printre care se află și mulți cetățeni ai țărilor semnatare. Semnatarii sprijină demersurile pentru un acord de încetare a focului și eliberarea ostaticilor, un plan prezentat de președintele Joe Biden pe 31 mai 2024, transmite Administrația Prezidențială.

Semnatarii consideră că acest acord ar conduce la:

  • O încetare imediată a focului.
  • Reabilitarea Gazei.
  • Garanții de securitate pentru israelieni și palestinieni.
  • Oportunități pentru o pace pe termen lung mai durabilă și o soluție cu două state.

În Declarația comună se arată că „în acest moment decisiv, facem apel la liderii Israelului, precum și la Hamas, să facă orice compromisuri finale necesare pentru a încheia acest acord și pentru a aduce ușurare familiilor ostaticilor noștri, precum și celor din ambele părți ale acestui conflict teribil, inclusiv populațiilor civile. Este timpul ca războiul să ia sfârșit, iar acest acord este punctul de plecare necesar”.

gaza
SURSA FOTO: Dreamstime

Ce prevede planul prezentat de președintele SUA, Joe Biden

Planul anunţat vineri, 31 mai, de preşedintele american – o foaie de parcurs propusă, potrivit lui Joe Biden, de Israel – prevede într-o primă etapă o încetare a focului de şase săptămâni însoţită de retragerea trupelor israeliene din zonele dens populate ale Fâşiei Gaza, eliberarea unora dintre ostaticii deţinuţi de Hamas (femeile şi cei bolnavi) şi a prizonierilor palestinieni, iar în a doua etapă, ale cărei detalii rămân să fie stabilite, ar urma o încetare a focului permanentă şi eliberarea tuturor ostaticilor.

Premierul Netanyahu a declarat luni că propunerea preşedintelui american este incompletă. El a reacționat spunând că „afirmaţia conform căreia am convenit o încetare a focului fără să fie îndeplinite condiţiile noastre nu este corectă”. De asemenea, a precizat că susţine doar un armistiţiu temporar pentru eliberarea ostaticilor.