Conform cercetătorilor, țările care aleg să facă acest lucru pot înjumătăți decesele premature

oameni

SURSA FOTO: Dreamstime

Un nou raport al Comisiei The Lancet privind investițiile în sănătate sugerează că reducerea mortalității premature este realizabilă pentru orice țară, chiar și pentru cele afectate de război sau sărăcie.

Cum se reduc șansele de deces prematur

Raportul, publicat la 14 octombrie, prezintă o foaie de parcurs pentru ca fiecare națiune să reducă la jumătate șansele de deces prematur pentru cetățenii săi până în 2050.

Comisia numește acest obiectiv „50 cu 50” și poate fi atins prin investiții specifice în domeniul sănătății, cum ar fi extinderea imunizării copiilor și prevenirea și tratamentele cu costuri reduse pentru cauzele comune ale deceselor care pot fi prevenite, combinate cu creșterea finanțării pentru dezvoltarea de noi tehnologii medicale.

Raportul Global Health 2050, lansat la Summitul mondial al sănătății de la Berlin, susține că țările ar trebui să acorde prioritate celor 15 probleme de sănătate care cauzează cele mai multe decese premature, inclusiv bolile infecțioase, bolile netransmisibile, accidentele și sinuciderile.

Cea mai mare parte a creșterii speranței de viață la nivel mondial din ultimele două decenii poate fi atribuită reducerii mortalității cauzate de aceste afecțiuni. Cu toate acestea, milioane de oameni din întreaga lume nu au încă acces la servicii de prevenire și tratament care i-ar putea proteja de aceste cauze ale deceselor premature.

Subvenție publică pentru medicamente esențiale

Autorii susțin că țările pot obține câștiguri semnificative prin subvenționarea publică a costurilor medicamentelor esențiale, a diagnosticelor, a vaccinurilor și a altor intervenții care abordează aceste 15 afecțiuni. Această subvenție publică ar trebui să fie combinată cu finanțarea sporită a cercetării și inovării pentru dezvoltarea de noi tehnologii în domeniul sănătății.

În cazul în care obiectivele „50 până la 50” sunt atinse de fiecare țară, o persoană născută în 2050 ar avea doar 15% șanse să moară înainte de vârsta de 70 de ani, față de 31% în cazul unei persoane născute în 2019.

Raportul solicită creșterea impozitării produselor din tutun, a alimentelor și băuturilor nesănătoase și a combustibililor fosili, ceea ce ar reduce atât îmbolnăvirile și decesele atribuibile acestor produse, cât și creșterea veniturilor care pot fi reinvestite în sistemele de sănătate. Creșterea taxelor pe tutun poate fi cea mai importantă politică de sănătate din raportul comisiei, datorită câștigurilor imediate pe care le-ar putea crea pentru cei mai săraci cetățeni ai lumii.

Global Health 2050 este cel de-al treilea raport publicat de comisie de la crearea sa în 2013, prezidată de fostul secretar al Trezoreriei SUA Lawrence H. Summers. Comisia a fost înființată la douăzeci de ani după ce Banca Mondială a publicat, în 1993, un raport intitulat „Investing in Health” (Investiții în sănătate), care arăta că cheltuielile direcționate către intervenții rentabile pentru bolile cu un grad ridicat de răspândire ar putea îmbunătăți rezultatele în materie de sănătate, stimula economiile și spori bunăstarea umană, potrivit MedicalXpress.com.