Conform unui studiu, „sucul de exercițiu” eliberat de mușchi ajută la creșterea nervilor

sport, exerciții, sală

SURSA FOTO: Dreamstime

Un nou studiu publicat în Advanced Healthcare Materials a arătat că exercițiile fizice pot ajuta la regenerarea țesutului nervos lezat, putând trata boli neurodegenerative precum scleroza laterală amiotrofică (ALS).

Cercetarea a fost efectuată pe celule de șoarece

Cercetarea a fost efectuată pe celule de șoarece și a arătat că miochinele eliberate în timpul exercițiilor fizice stimulează rata de creștere a neuronilor motori.

Acesta este primul studiu care arată că forța mecanică a contracției musculare poate stimula și creșterea neuronilor motori.

În general, nervii au o capacitate limitată de a se repara singuri, iar leziunile grave necesită îngrijiri medicale intensive și intervenții chirurgicale pentru a fi remediate. În 2023, cercetătorii au descoperit că declanșarea contracțiilor musculare la șoarecii cu leziuni musculare grave i-a ajutat pe aceștia să se recupereze și să-și recapete mobilitatea.

În același timp, contracțiile păreau să stimuleze producția de miokine care promovează atât creșterea nervilor, cât și a vaselor de sânge.

Cu toate acestea, erau necesare mai multe dovezi pentru a confirma că miochinele erau responsabile de aceste schimbări.

Echipa a modificat genetic celulele musculare de șoarece

Echipa a modificat genetic celulele musculare de șoarece pentru a se contracta ca răspuns la lumină, iar atunci când au fost plasate într-un vas cu „suc de exerciții”, neuronii au crescut de patru ori mai repede decât nervii neexpuși la miochine.

Într-un experiment ulterior, cercetătorii au analizat dacă efectele mecanice ale exercițiului au avut un efect similar asupra neuronilor motori. Ei au constatat că, atunci când a fost aplicată timp de 30 de minute pe zi, această stimulare a determinat neuronii să crească la fel de mult ca cei expuși la miokine și au depășit semnificativ neuronii care nu au primit nici stimulare, nici miokine.

Pe baza rezultatelor, cercetătorii cred că intensitatea contracției musculare ar putea influența gradul de creștere a neuronilor motori. Raman speră că această cercetare poate îmbunătăți terapiile actuale pentru repararea nervilor, dar sunt necesare studii suplimentare pentru a determina dacă miochinele ar putea trata eficient bolile neurodegenerative precum ALS. Laboratorul său investighează acum în mod activ această problemă, scrie livescience.