Există în lume câteva organizaţii care reunesc sute de mii de pasionaţi de arta gastronomiei, cu filiale în multe ţări precum Olanda sau SUA, care, spre deosebire de România, sunt lipsite de tradiţii culinare remarcabile. Oastfel de organizaţie care promovează rafinamentul gastronomic, cea mai veche din lume şi a doua ca număr de membri, La Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs, a poposit acum şi la noi. „Particularitatea noastră, faţă de alte organiz
Există în lume câteva organizaţii care reunesc sute de mii de pasionaţi de arta gastronomiei, cu filiale în multe ţări precum Olanda sau SUA, care, spre deosebire de România, sunt lipsite de tradiţii culinare remarcabile.
Oastfel de organizaţie care promovează rafinamentul gastronomic, cea mai veche din lume şi a doua ca număr de membri, La Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs, a poposit acum şi la noi. „Particularitatea noastră, faţă de alte organizaţii gastronomice, este că o parte dintre membri sunt profesionişti – şefi de restaurante, bucătari, somelieri – şi o altă parte, amatori. În general, la conducerea oricărei reprezentanţe trebuie să fie un neprofesionist, pentru a evita eventualele conflicte de interese“, explică fondatorul filialei naţionale, Octavian Făgăraş. De altfel, profesia sa, aceea de medic stomatolog, nu are legătură cu arta culinară. În România, confreria a fost înregistrată oficial în mai 2008, însă a fost nevoie de aproape doi ani ca să se strângă 35 de membri, numărul minim necesar pentru recunoaşterea filialei pe plan internaţional. „Ne loveam de suspiciunile unor oameni care, deşi s-ar fi potrivit cu profilul membrilor noştri, se temeau să nu fim o organizaţie masonică. Vă jur însă că nu avem nimic de-a face cu ceva de acest gen, aşa cum a trebuit să garantez fiecăruia în parte că nu e vorba de o sectă, ci de o adunare de oameni care cultivă plăcerea de a mânca şi de a bea bine, interesaţi să dezvolte cultura gastronomică, a lor şi a celor din jur. Este, pur şi simplu, un hobby.“ Începutul a fost greu, dar în momentul de faţă asociaţia are peste 40 de membri şi promite să crească vertiginos în viitorul apropiat. Pentru cei interesaţi de detalii mai prozaice, admiterea se face în urma unui proces destul de îndelungat: persoana respectivă trebuie să primească recomandări din partea a cel puţin doi membri, după care trebuie acceptată de conducerea filialei şi, ulterior, de o comisie de la cartierul general de la Paris. Ulterior, va achita o taxă anuală de 250 de euro, la care se adaugă, opţional, costurile aferente deplasării la evenimentele Confreriei (peste 50 numai anul acesta). Cei care vor să ia parte la întâlniri o fac nu numai pentru a socializa, ci şi pentru a gusta preparate culinare inventate special pentru asemenea ocazii. De pildă, la primul eveniment găzduit de filiala românească, care a vut loc în ianuarie, oaspeţii au fost serviţi, între altele, cu consommé de prepeliţă cu cremă de langustine şi trufe, şi cu sorbet de ţuică.
Connaisseur într-o ţară de fripturişti
Membrii actuali ai filialei sunt, majoritar, profesionişti, cum este cazul directorului general al Hilton, Friedrich Niemann, sau al lui Laurenţiu Mata, food & beverage manager la Grand Hotel Continental, dar şi amatori: de pildă, Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank România.
24 mii de membri are La Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs în întreaga lume
Potrivit regulilor Confreriei, este interzis fumatul înainte de terminarea mesei, întrucât papilele gustative sunt deranjate de tutun. Ca fapt divers, Octavian Făgăraş (foto, mijloc) este fumător.