Congresul extraordinar al PSD de sâmbătă este organizat online, cu 39 de centre de vot teritoriale, la care vor participa peste 1.500 de delegaţi, în cursa pentru şefia partidului fiind înscrişi Marcel Ciolacu, actualul lider interimar, şi fostul ministru Eugen Teodorovici.
Votul va fi secret, cu buletine, procesele verbale urmând a fi transmise la centru. Centrele teritoriale vor fi dotate cu aparatură audio-video pentru transmiterea live a congresului, iar toţi participanţii vor avea acces pe ecrane la imaginile din celelalte centre. La conducerea PSD candidează actualul lider interimar al partidului, Marcel Ciolacu, şi senatorul Eugen Teodorovici – singurul parlamentar social-democrat care n-a semnat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului.
Teodorovici a acuzat că există un document al conducerii partidului „în care apare foarte clar” ca, dintre cele două candidaturi pentru şefia partidului, să fie acceptată doar una – cea a liderului interimar al formaţiunii, documentul fiind adoptat.
„Nu ştiu dacă aţi văzut un document transmis către congres, un desfăşurător, în care apărea foarte clar că, din cele două, să accepte o singură candidatură – cea a domnului Ciolacu – şi asta a rezultat ca urmare a deciziilor din CEx-ul de astăzi, din 19. Este o regie foarte clară. Cred că şi Ceauşescu, când şi-a simţit sfârşitul, a făcut la fel, din păcate pentru PSD”, a declarat Teodorovici, miercuri, la sediul PSD.
Întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, dacă senatorul Eugen Teodorovici va fi sancţionat de conducerea PSD pentru faptul că n-a semnat moţiunea de cenzură, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a arătat că acesta va fi evaluat de colegi la congres.
„Cred că cei care n-au semnat sau nu vor vota moţiunea de cenzură vor fi sancţionaţi de colegii de partid. Domnul Teodorovici se va prezenta în faţa congresului. Probabil, colegii de partid vor încerca să evalueze această lipsă a semnăturii dânsului de pe lista iniţiatorilor moţiunii împotriva Guvernului Orban”, a precizat deputatul PSD.
Tot sâmbătă, delegaţii PSD vor supune la vot dacă preşedintele Consiliului Naţional al PSD ar putea fi ales direct de congres. Vasile Dîncu a devenit, la sfârşitul lunii iulie, preşedinte interimar al Consiliului Naţional al PSD. Vineri, Tribunalul Bucureşti a respins ca inadmisibilă cererea lui Eugen Teodorovici de a amâna lucrările congresului extraordinar al PSD, acesta precizând că „acţiunea civilă merge mai departe”.
Într-un alt proces deschis de Teodorovici la Tribunalul Bucureşti, care încă nu a primit o dată pentru judecare, fostul ministru de Finanţe susţine că este singurul reprezentant ales legal şi statutar în congresul PSD din 29 iunie 2919.