Ciolacu cere schimbarea statutului femeii rome

Prezent la Congresul Partidei Romilor Pro Europa, Marcel Ciolacu să schimbe statutul femeilor care fac parte din această etnie, precizând că este „mare nevoie de acest lucru” în unele dintre comunităţi.

„Dacă-mi permiteţi, e timpul să vă cer şi eu ceva: vreau ca, împreună cu voi şi cu toţi cei din sală, să schimbăm ceva extrem de important: statutul femeii rome. În unele comunităţi este mare nevoie de acest lucru. Toată societatea românească are multe de îmbunătăţit aici, aşa că vă rog să nu o luaţi ca pe o critică neprietenoasă, e o propunere extrem de serioasă şi un angajament comun pentru a găsi soluţii la o problemă  comună. Sunt convins că vom reuşi, aşa cum am reuşit în ultima perioadă să dăm şi o dimensiune externă temelor legate de romi”, a afirmat Marcel Ciolacu.


Premierul a vorbit, în acest context, despre demersurile făcute de România pe tema mediatorilor şcolari pentru etnia romă, demersuri date drept exemplu de bună practică într-un raport al Departamentului de stat al SUA.

Marcel Ciolacu, discurs la Congresul Partidei Romilor Pro Europa

Ciolacu i-a cucerit pe cei prezenți! Premierul şi-a început discursul adresându-se celor aproximativ 4000 de participanţi cu formula „Socares prala?” (Ce faceţi, fraţilor – n.r.), fiind aplaudat de mai multe ori în timpul discursului.

Oficialul le-a prezentat pe scurt măsurile luate recent de Guvern, calificându-le drept „„draftul unui nou contract social pentru o Românie corectă”.

Acesta le-a mai spus romilor: „Locul preşedintelui dumneavoastră este în Parlamentul României, fiindcă acolo se fac legile!”

Discurs integral: „Tocmai am terminat o nouă lege a pensiilor care să facă dreptate la milioane de pensionari care aşteptau de ani de zile să le fie recalculate corect, de această dată, pensiile. Tocmai ce am crescut salariul minim şi vom continua să facem acest lucru şi la anul. Ceva nu foarte vesel: tocmai am eliminat nişte privilegii absurde pentru unii dintre angajaţii din sistemul public. Tocmai ce am luat nişte măsuri pentru a aduce mai multă echitate fiscală între companii. Dar, cel mai important – şi sper să o ducem până la capăt – am oprit risipa din banii publici.

Pe scurt, dacă pui cap la cap toate aceste lucruri, vorbim de fapt despre draftul unui nou contract social, pentru o Românie corectă, pentru toţi cei care muncesc, pentru toţi cei care îşi plătesc taxele onest, pentru familiile cu copii dar şi pentru pensionarii care au construit ţara asta şi pe care noi trebuie să o ducem împreună mai departe.

Cred într-o Românie ordonată şi, de ce nu, şi coordonată şi da, acest gen de politici sunt bune pentru România. Pentru orice român, indiferent de etnie, această perspectivă pozitivă fără diferenţe între noi, trebuie păstrată. Eu m-am săturat de distincţia noi şi voi (…) distincţie care, de cele mai multe ori, este făcută negativ pentru a găsit vinovaţi sau pentru a pasa responsabilitatea de la stat la societatea civilă, de la politicieni la comunităţi sau invers.”

Programul „Romi pentru România”

Premierul a vorbit şi despre programul romilor, „Romi pentru România”, spunând că doreşte ca acesta să fie „parte integrantă a contractului social pe care statul român trebuie să-l aibă faţă de toţi cetăţenii săi”.

Liderul PSD a spus și că romii sunt români şi a făcut un apel la unitate şi responsabilitate: „Haideţi să punem împreună umărul să facem România aşa cum ne dorim”.

Acesta a mai adăugat și faptul că rezolvarea problemelor sărăciei şi accesului la educaţie pentru romil „nu e doar o necesitate pentru comunitate, ci este un imperativ pentru viitorul acestei ţări”. Ciolacu a subliniat că rezolvarea problemelor sociale ale romilor nu trebuie pusă „doar pe umerii” comunităţii, ci trebuie să fie şi responsabilitatea autorităţilor şi de la întreaga societate.
„Locul preşedintelui dumneavoastră (Nicolae Păun- n.r.) este în Parlamentul României, fiindcă acolo se fac legile”, le-a mai transmis Ciolacu romilor.
Primul ministru a precizat că a susţinut personal iniţiativa înfiinţării unui muzeu naţional al culturii rome. El a spus că în şcoli va exista, curând o disciplină opţională de istorie a romilor.