Joi, 3 decembrie, congresmenii americani au prezentat versiunea finală a Legii de autorizare a apărării naţionale, un act ce a fost trecut prin Congres în fiecare an începând din 1961. Proiectul de lege vine în opoziţie cu unele măsuri dorite de Donald Trump.
Congresul Statelor Unite a făcut publică, joi, versiunea finală a unui proiect de lege mamut privind politica de apărare a SUA. Proiectul ar urma să pună capăt planurile preşedintelui în exerciţiu Donald Trump de a retrage o parte a trupelor staţionate în Germania şi ar deschide calea unei dispute cu acesta în ultimele săptămâni de mandat la Casa Albă, transmit Reuters şi dpa.
Legea de autorizare a apărării naţionale (National Defense Authorization Act, NDAA, trecută prin Congres în fiecare an începând din 1961) pe anul fiscal 2021, care însumează un buget de 740 miliarde de dolari, este rezultatul lunilor de negocieri între republicani şi democraţi în Senat şi Camera Reprezentanţilor.
Republicanii şi democraţii se opun împreună retragerii de trupe din Germania
Printre altele, ea prevede sprijin pentru continuarea prezenţei forţelor americane în Germania şi limitează capacitatea Departamentului de Apărare de a reduce sub 34.500 numărul de militari activi staţionaţi în acea ţară mai devreme de 120 de zile după ce şeful Pentagonului supune Congresului o analiză de impact a retragerii.
În luna iunie, pe fondul disputei sale cu Berlinul privind cheltuielile de apărare, Trump a anunţat un plan de retragere a în jur de 12.000 de militari din Germania, unii dintre aceştia urmând să fie trimişi în alte state membre NATO.
NDAA, care încearcă de asemenea să restrângă sau să limiteze prin acelaşi mecanism retrageri de trupe din Afganistan sau Coreea de Sud, constituie una din rarele situaţii de respingere bipartizană a politicii externe a lui Trump.
NDAA prevede sancţiuni împotriva Turciei din cauza colaborării cu Rusia
Proiectul de lege mai prevede sancţiuni contra Turciei din cauza achiziţiei de sisteme de apărare antiaeriană ruseşti S-400. Textul cere sancţiuni împotriva “oricărei persoane care s-a implicat în cunoştinţă de cauză în achiziţia sistemului de apărare S-400”, şi îi permite preşedintelui să revoce sancţiunile după un an.
Potrivit Reuters, NDAA pe anul fiscal 2021 autorizează Pentagonul să cheltuiască 10 miliarde de dolari pentru cumpărarea a 93 de avioane de luptă F-35 de la Lockheed Martin.
Proiectul ar urma să fie adoptat de Camera Reprezentanţilor la începutul săptămânii viitoare, trimis apoi la Senat, iar apoi la Casa Albă pentru promulgare.
Donald Trump ameninţă că va bloca proiectul
Trump a promis că se va opune prin veto din cauza unei prevederi de retragere a numelor date unor baze militare după generali confederaţi, text adoptat de ambele camere cu sprijin bipartizan.
El a insistat de asemenea că va respinge NDAA dacă acesta nu va include o prevedere contra protecţiei juridice – cunoscută drept Secţiunea 230 – pentru companii de social media precum Facebook şi Twitter, pe care le-a acuzat că au redus la tăcere vocile conservatoare în timpul campaniei sale eşuate de realegere.
Versiunea finală a NDAA nu include o astfel de prevedere. Membri ai Congresului au spus că aceasta nu are nicio legătură cu cheltuielile militare şi nu ar trebui folosită pentru a stopa o lege importantă în materie, transmite Agerpres.
Grupul de congresmeni republicani şi democraţi responsabili cu elaborarea acestei legi au anunţat şi un acord în faţa ameninţării de veto a lui Trump.
Potrivit unor surse din Congres, va fi însă dificil de răsturnat un veto al preşedintelui dat fiind că legislativul va mai fi în sesiune doar până la sfârşitul anului. Dacă Trump va strânge sprijin suficient în Congres pentru a-şi duce la îndeplinire ameninţarea, va pune capăt adoptării neîntrerupte a NDAA timp de 59 de ani.