Congresul SUA se pregăteşte să aprobe cea mai mare reformă fiscală din ultimii 30 de ani

Congresul SUA va începe marţi să voteze cea mai mare reformă a sistemului fiscal din ultimii 30 de ani, aceasta urmând să fie prima victorie legislativă majoră a Partidului Republican în mandatul preşedintelui Donald Trump.

Camera Reprezentanţilor, cea care a introdus proiectul legislativ iniţial în urmă cu doar şase săptămâni, va fi prima care va supune la vot, în cursul după-amiezii, actul normativ. Senatul va urma şi el în cursul nopţii de marţi sau miercuri dimineaţa, după ce se vor finaliza dezbaterile maraton care ar urma să dureze 10 ore. 

Având în vedere modul cum sunt repartizate locurile în cele două camere, adoptarea proiectului pare sigură având în vedere că republicanii deţin majoritatea atât în Camera Reprezentanţilor cât şi în Senat. 

Republicanii insistă că acest pachet de reduceri de taxe pentru companii, IMM-uri şi persoane fizice va stimula creşterea economică şi crearea de locuri de muncă. În opinia lor, aceste măsuri sunt vitale pentru a-şi păstra majoritatea de care se bucură în Camera Reprezentanţilor şi Senat înaintea alegerilor parţiale din luna noiembrie 2018. 

În schimb, democraţii, care se opun în unanimitate proiectului legislativ, susţin că reforma fiscală avantajează corporaţiile şi persoanele înstărite, va majora datoria SUA cu 1.500 de miliarde de dolari în următorul deceniu şi va adânci şi mai mult inegalităţile dintre bogaţi şi săraci. 

Potrivit analiştilor, în Camera Reprezentanţilor, unde republicanii deţin o majoritate confortabilă de 239 de membri faţă de 193 de membri democraţi, este posibil ca unii republicani să voteze împotriva actului normativ pentru că acesta va afecta deductibilitatea unor taxe locale şi la nivel de stat. 

În Senat, unde controlează doar 52 din cele 100 de locuri, republicanii nu îşi permit să piardă sprijinul a mai mult de doi membri de partid. Luni seara, senatorul republican Jeff Flake era încă nedecis cu privire la modul în care va vota în timp ce senatorul republican John McCain, bolnav de cancer, a anunţat că îşi va petrece timpul cu familia sa în Arizona. 

Adoptarea rapidă a acestui act normativ înainte de sfârşitul anului este o dovadă de revenire remarcabilă a republicanilor după eşecul înregistrat la mijlocul anului cu tentativa de dezmembrare a programului de sănătate Obamacare. 

Potrivit textului final, impozitul federal pentru companii va scădea de la 35% la 21%, iar cota maximă de impozitare a veniturilor va fi redusă de la 39,6% la 37%, numărul de tranşe rămânând neschimbat. 
Agerpres