Congresul SUA a votat proiectul de lege referitor la strategia pentru securitatea și dezvoltarea Mării Negre. Informația a fost dezvăluită de Ambasada României în SUA.
Congresul SUA a stabilit ridicarea nivelului de elaborare a strategiei la nivelul președintelui SUA. Legea referitoare la strategia pentru securitatea și dezvoltarea Mării Negre urmează să meargă la promulgare.
Ambasada României în SUA a transmis că Camera Reprezentanților a Statelor Unite a adoptat, joi, 14 decembrie 2023 o lege importantă. Aceasta face referire la autorizarea bugetului apărării SUA (National Defense Authorization Act / NDAA). Aceasta fusese aprobată anterior de Senatul SUA, pe 13 decembrie 2023.
În cadrul bugetului apărării SUA, a fost inclus și proiectul de lege privind strategia pentru securitatea și dezvoltarea Mării Negre.
Congresul SUA pune accent pe rolul geostrategic al Mării Negre
„În cadrul NDAA, a fost aprobat, cu modificări, proiectul de lege privind strategia de securitate și dezvoltare a Mării Negre, introdus ca amendament de către senatorii Jeanne Shaheen și Mitt Romney”, a scris Ambasada României pe Facebook.
Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, a declarat că Congresul SUA a subliniat, astfel, importanța geostrategică a regiunii Mării Negre. Totodată, a impulsionat un cadru de angajament mai amplu în această zonă. Congresul SUA a solicitat președintelui SUA elaborarea unei strategii inter-agenții privind Marea Neagră.
A fost aprobat un pachet legislativ comprehensiv pentru regiunea Mării Negre, cu orientări strategice în domenii precum securitatea, apărarea, economia, energia și reziliența democratică, fiind coordonat cu aliații și partenerii, inclusiv NATO și UE. Muraru a subliniat că adoptarea acestui proiect de lege reprezintă un succes pentru România. El reflectă o implicare consecventă și proactivă în relația cu Congresul SUA.
Aliați dedicați României și obiectivelor sale
„Adoptarea acestui proiect de lege reprezintă un succes pentru România, după o activitate perseverentă și pro-activă în relația cu Congresul SUA”, a adăugat Andrei Muraru.
România, în calitate de aliat și partener strategic al SUA, și-a exprimat susținerea constantă, consecventă și proactivă pentru consolidarea angajamentului american în regiunea Mării Negre. Acest lucru a avut un impact pozitiv asupra securității și prosperității țării noastre și a întregii regiuni.
Mulți membri din Congresul SUA, din ambele partide politice – Democrat și Republican, au susținut această inițiativă. Ei s-au poziționat, astfel, ca aliați dedicați României și obiectivelor sale.
Strategia privind Marea Neagră inclusă în legea privind autorizarea bugetului apărării
Textul referitor la Strategia pentru Securitate și Dezvoltare a Mării Negre (Black Sea Security and Development Strategy) este inclus în legea privind autorizarea bugetului apărării SUA. În comparație cu varianta adoptată anterior de Senatul SUA în iulie, după procesul de reconciliere al NDAA, Congresul a decis să avanseze elaborarea strategiei de securitate și dezvoltare a Mării Negre la nivelul președintelui SUA.
De asemenea, s-au concentrat direcțiile de acțiune din cadrul strategiei către obiective și proiecte cu finalitate clară. Este vorba de sprijinirea securității aliaților și partenerilor regionali. Pe listă se mai află consolidarea securității energetice în regiune.
O altă direcție e facilitarea investițiilor străine directe din partea SUA, gestionarea împreună cu aliații și partenerii a efectelor presiunii economice din partea Rusiei și Chinei, și consolidarea angajamentului SUA în plan economic și al dezvoltării infrastructurii. Legea urmează să fie trimisă președintelui SUA pentru promulgare.