Consecințe controversate ale COVID-19 asupra sistemului nervos. Descoperirea experților produce panică

Sursă: Dreamstime

Deși SARS-CoV-2 este considerat un virus respirator, infecția acută poate afecta și alte organe, inclusiv creierul, ducând la o gamă largă de complicații neurologice cu impact de lungă durată.

Se știe deja că după infectarea cu Covid-19, una din 20 de persoane a rămas cu sechele privind abilitățile mentale. Un studiu realizat anul trecut în Franța pe 120 de pacienți spitalizați a constatat că 34% au avut pierderi de memorie și 27% au experimentat probleme de concentrare după ce s-au vindecat de Covid. Există totuși numeroase necunoscute, potrivit Science.

Avindra Nath, șeful Institutul Național de Tulburări neurologice și accidente vasculare cerebrale din SUA, și Serena Spudich, șefa Departamentului de infecții neurologice de la Școala de Medicină din Yale, vin cu noi date despre simptomele neurologice care însoțesc COVID-19 și posibilele mecanisme care le provoacă.

„Cu milioane de persoane afectate, complicațiile sistemului nervos reprezintă provocări de sănătate publică, dar și pentru forța de muncă, din cauza pierderii capacității funcționale”, scriu cei doi experți.

Complicațiile neurologice ale COVID-19 devin din ce în ce mai importante

În opinia lor, este nevoie să se înțeleagă fiziopatologia acestor tulburări și să fie dezvoltate terapii de modificare a bolii.

”Pe măsură ce pandemia continuă, complicațiile neurologice ale COVID-19 devin din ce în ce mai importante. Printre ele se numără confuzia, accidentul vascular cerebral, tulburări neuromusculare, depresia, tulburări senzoriale și chiar psihoze, dintre care multe persistă și câteva luni după infecție”, afirmă aceștia.

Spudich și Nath au subliniat că ”cele mai frecvente afecțiuni neurologice ale Covid sunt anosmia (pierderea mirosului), accidentul vascular cerebral, delirul, inflamația creierului, encefalopatia, sindroamele psihiatrice primare și sindroamele nervilor periferici”.

S-au observat diferențe în prevalența diferitelor simptome neurologice la categoria de populație cu vârsta de 60 de ani sau mai mult și la tineri cu vârsta de sub 18 ani. Confuzia acută sau delirul, oboseala și mialgia au fost observate de cercetători ca fiind afecțiunile neurologice care domină categoria celor de peste 60 de ani.

Boli neurodegenerative ca Alzheimer sau Parkinson

Mai mult, spun ei, o serie de dovezi sugerează că infecția cu COVID-19 poate declanșa dezvoltarea, pe viitor, a unor boli neurodegenerative precum Alzheimer sau Parkinson.

Cu toate acestea, se cunosc puține lucruri despre fiziopatologia acestor simptome. Potrivit autorilor, cazurile de simptome neurologice de „Covid lung” pot rezulta din apariția și persistența unor mecanisme. Moleculele inflamatorii eliberate în răspunsuri imune eficiente „pot fi, de asemenea, un fel de toxină, în special la nivelul creierului”, susțin cei doi experți.