Lista țărilor neprietenoase include, desigur, statele UE, SUA și Marea Britanie. Cum era de așteptat, după acest anunț, prețurile, atât la gazele naturale, cât și la petrolul brut, au crescut. Site-ul IndianExpress scrie că decizia Rusiei de a accepta plăți numai în ruble a fost făcută pentru a crește cererea de ruble pe piața internațională.

Moneda Rusiei s-a prăbușit dramatic după ce statele occidentale au decis să impună sancțiuni paralizante asupra sectorului financiar al țării, în urma invadării Ucrainei. Astfel, rubla a scăzut cu aproximativ 30% în raport cu dolarul, făcând-o să valorizeze mai puțin de un cent american, după ce SUA, UE și Regatul Unit au anunțat măsuri de blocare a unor bănci rusești.

Rezultatul evident al acestor sancțiuni a fost un colaps total al comerțului și al mecanismelor comerciale. Acest lucru, la rândul său, a dus la o prăbușire a cursului de schimb al rublei, întrucât nimeni nu mai vrea să dețină moneda unei țări care nu se poate tranzacționa.

Putin a vrut să inverseze valul și să creeze o cerere masivă de ruble

Practic, prin decizia sa, Putin a vrut să inverseze valul și să creeze o cerere masivă de ruble. Și, după cum a relatat Wall Street Journal, chiar înainte de această decizie „Rusia a cerut companiilor sale care preluau plăți în dolari și euro să schimbe 80% din venituri în ruble”.

Deși și aceasta a fost o modalitate de a crea cerere masivă pentru rublă, povara rămâne pe umerii firmelor rusești. Conform noului dictat, sarcina de a cere ruble revine țărilor importatoare.

Potrivit lui Mikhailo Demkiv, analist financiar la ICU Group, Kremlinul vede acum oportunitatea de a ocoli sancțiunile occidentale și a menține cursul de schimb al monedei naționale în fața rezervelor valutare blocate ale Băncii Centrale din Rusia.

Cum vor obține ruble companiile europene, dacă vor să se conformeze cererii lui Putin

Din cauza sancțiunilor, firmele rusești spun PAS dolarului și euro. Ca atare, firmele europene vor trebui să găsească intermediari, adică entități care acceptă dolari și euro, să le transforme în ruble și le dea europenilor pentru ca aceștia să poată plăti importurile de gaze naturale.

Întrebarea-cheie este însă dacă un astfel de schimb direct dolar/euro în rublă nu va fi posibil, ce monedă ar fi folosită ca intermediar? Cel mai probabil, susțin unii analiști economici, va fi yuanul chinezesc. Într-un astfel de scenariu, dolarii/euro vor fi schimbați cu yuani care, la rândul lor, vor fi schimbați în ruble.

Consecințe pentru SUA: ”dedolarizarea” dolarului

Mișcarea Rusiei ar putea fi considerată o lovitură de maestru. Dar există consecințe negative grave pe termen lung și pentru Rusia. Pentru că Europa va și mai determinată să găsească alternative la gazul rusesc.

De asemenea, există și o consecință care ar putea afecta SUA și ar putea submina dominația dolarului ca monedă de referință în întreaga lume. Dacă yuanul chinezesc înlocuiește dolarul în comerțul cu Rusia, iar tranzacțiile zilnice ar valora miliarde de dolari, acest lucru ar putea duce la „dedolarizare” (un termen care implică o dependență redusă a sistemului financiar global de dolar).