Fenomenul care amenință toată planeta. Ultimul raport e devastator

schimbarile climatice incalzire globala

SURSA FOTO: Dreamstime

Schimbările climatice sunt departe de a fi reprezentate doar de topirea ghețarilor sau verile caniculare. Ninsorile sunt în scădere la nivel global, deoarece temperaturile se încălzesc vizibil din cauza schimbărilor climatice cauzate de om, arată o nouă analiză și hărțile prezentate de experții de la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Acest fenomen amenință să crească gradul de încălzire a planetei și să perturbe hrana și apa pentru miliarde de oameni, potrivit CNN.

Precipitațiile vor cădea mai mult sub formă de ploaie decât zăpadă

Oamenii de știință climatologi spun că viitorul zăpezii este destul de clar: o lume mai caldă, determinată de poluarea umană înseamnă că precipitațiile vor cădea mai mult sub formă de ploaie decât zăpadă.

Este posibil ca, pe termen scurt, schimbările climatice să provoace furtuni de zăpadă extreme – așa cum arată datele pentru nord-estul SUA – dar, pe măsură ce temperatura globală se încălzește, ninsorile vor fi mai scăzute.

„În cele din urmă, legile termodinamicii înseamnă că, pe măsură ce te încălzești în continuare, vei trece din ce în ce mai mult de la zăpadă la ploaie”, afirmă Brian Brettschneider, climatolog la Serviciul Național de Meteorologie din Alaska, unul dintre autorii studiului.

Scădere anuală de 2,7% a zăpezii la nivel global, începând din 1973

În plus, zăpada nu va scădea liniar, sau într-un ritm de 1 la 1, odată cu creșterea temperaturilor, adaugă Justin Mankin, climatolog și profesor asociat de geografie la Dartmouth College. În schimb, există un punct de cotitură, ceea ce ar însemna că odată ce un anumit prag de temperatură este atins, „ar trebui să ne așteptăm ca pierderile să se accelereze”.

Deja s-a constatat o scădere anuală de 2,7% a zăpezii la nivel global din 1973, potrivit analizei datelor de la Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene. Tendința descendentă este notabilă la latitudinile medii ale emisferei nordice – zona aflată la nord de tropice și la sud de Arctica.

Soarele este mai prezent acolo, comparativ cu latitudinile mai înalte, în special primăvara și toamna când încă ninge. Albul zăpezii acționează ca parasolarul unei mașini, deviind lumina soarelui și căldura sa, înapoi în spațiu. Mai multă lumină solară este absorbită de sol, încălzind atmosfera.

Schimbările climatice, amenințare la adresa rezervelor de apă

Amenințarea la adresa rezervelor de apă din cauza scăderii zăpezii este cea mai pronunțată în climatele supuse unor cicluri de precipitații mai extreme, cum ar fi climatul mediteranean din California și în zone din vestul Americii, a spus Lundquist.

„California este cap de afiș. Nu plouă vara și, prin urmare zăpada este esențială pentru toate ecosistemele, agricultură, orașe sau oameni în sezonul secetos”, a declarat Lundquist pentru CNN.

După cum susține raportul, încălzirea rapidă și tot mai mare cauzată de om continuă să conducă la majoritatea schimbărilor și, în cele din urmă, deschide calea pentru perturbări care afectează ecosistemele și comunitățile din toată lumea.

Pierderea continuă a gheții

Gheața arctică, un semn vital central și unul dintre cei mai emblematici indicatori pentru schimbările climatice globale, continuă să se micșoreze ca efect al încălzirea temperaturii. Incluzând datele din 2021, 15 dintre cele mai scăzute întinderi de gheață de vară, punctul în care gheața este la nivelul minim, au avut loc doar în ultimii 15 ani.

Este un adevărat record după anul 1979, când sateliții au început să monitorizeze regulat regiunea. Gheața marină arctică se subțiază, de asemenea, într-un ritm alarmant, pe măsură ce cea mai veche și mai groasă gheață multianuală a Arcticii dispare.

Raportul din acest an subliniază modul în care ghețarii care se topesc și deteriorarea permafrostului reprezintă amenințări tot mai mari la adresa vieții umane prin inundații și alunecări de teren.

Schimbările climatice observate în Arctica au influență asupra vieții din întreaga lume

Schimbările climatice și perturbările observate în Arctica au influență asupra vieții și acțiunilor de zi cu zi din întreaga lume, ca parte a daunelor ireversibile cauzate de om asupra climei și ecosistemelor.

Gunoiul marin provenit din spălarea navelor de pe coasta Mării Bering, care reprezintă o amenințare imediată la adresa securității alimentare în regiune, reamintește că amenințarea micro- și macro-plasticului din oceane este o provocare a vremurilor noastre.