Au fost efectuate teste pe aproximativ 200.000 de persoane cu vârsta de 18 ani sau mai puţin de către un comitet de monitorizare a sănătăţii locuitorilor din regiune. Numărul cazurilor de cancer confirmate a fost stabilit la 18, de şase ori mai mult faţă de raportul precedent ce datează din iunie şi în timpul căruia a fost testat un număr mai mic de persoane. Numărul cazurilor suspecte de cancer a crescut de la 15 la 25.

Specialiştii, mandataţi de autorităţile locale, tind, totuşi, să creadă că aceste cazuri de cancer nu sunt legate direct de catastrofa nucleară din 11 martie 2011. Ei îşi bazează această ipoteză pe date comparative, în special în cazul dezastrului de la Cernobâl, din 1986, în Ucraina. Potrivit lor, este prematur ca aceste cazuri de cancer să fi apărut deja, la numai doi ani de la catastrofa din Japonia, deoarece s-a estimat că sunt necesari între trei şi cinci ani pentru a se stabili o legătură în cauză şi efect.

O companie aeriană îşi încetează zborurile spre Fukushima

Asiana Airlines, considerată numărul doi ca importanţă între companiile aeriene sud-coreene, a anunţat că îşi încetează zborurile charter spre Fukushima (Japonia) începând din octombrie de teama radiaţiilor rezultate în urma accidentului nuclear în această zonă în martie 2011. Compania are în prezent două zboruri lunar spre Fukushima, în cadrul unui acord care expiră la sfârşitul lunii septembrie. El nu va fi reînnoit. “Serviciul va înceta în octombrie şi vom decide ulterior durata acestei sistări a serviciului în funcţie de condiţii”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a companiei. “Pasagerii sunt neliniştiţi şi noi urmărim cu atenţie toate informaţiile despre nivelurile de poluare nucleară la Fukushima.”

Compania de electricitate Tokyo Electric Power (Tepco) a indicat marţi că dintr-un rezervor s-au scurs 300 tone de apă radioactivă care s-a răspândit în bălţi şi în solul centralei nucleare japoneze. Tepco încearcă să pompeze acest lichid pentru a evita extinderea contaminării zonei. Operatorul nipon se străduieşte din martie 2011 să facă faţă consecinţelor accidentului survenit la centrala Fukushima Daiichi (situată la 220 km nord-est de Tokyo), din cauza unui seism foarte violent, urmat de un tsunami.