Liderul rus Vladimir Putin și președintele american Joe Biden au purtat o convorbire video, iar Ucraina a fost subiectul principal, în contextul în care tensiunile dintre ea și Rusia ajung să atingă cote maxime în ultima perioadă. Hasan Basri Yalçin a scris o opinie cu privire la consecințele pe care acestea le-ar putea avea asupra Europei.
Convorbirea video dintre Putin şi Biden a durat aproximativ 3 ore. Subiectul principal a fost Ucraina. Însă cu toţii presupunem că pe lângă Ucraina, vor fi şi consecinţe care vor interesa întreaga Europă, arată Sabah.
Dacă privim comunicatele transmise de cele două părţi după această convorbire, ne putem gândi că această criză a fost aplanată. Însă, bineînţeles, că a aplana, nu înseamnă a se încheia. Din contră, toate condiţiile structurale care au generat criza sunt ca la început. Şi părţile nu par a face vreun pas înapoi. Pe viitor, această aplanare ar putea să genereze explozii şi mai mari.
Biden l-a avertizat pe Putin în cel mai dur mod. I-a spus că „Dacă va invada Ucraina, se va confrunta cu cele mai serioase sancţiuni”. Staţi să facem presupuneri. Ce fel de sancţiuni? Bineînţeles, economice. Privind din acest unghi, Putin poate părea chiar o persoană cu multă răbdare. Nu m-aş mira dacă ar izbunci în râs şi ar spune: „Cu asta mă ameninaţi voi?”
Dar trebuie să fi fost mulţumit de jocul de teatru din această întâlnire pentru că nu i s-a auzit vocea. Ba chiar s-a anunţat că a fost mulţumit de aceste discuţii. Probabil că şi Putin i-a spus interlocutorului său „Nu incitaţi Ucraina”. Cred că a repetat asta de câteva ori. Până în ziua în care va spune „Nu mi-aţi lăsat altă cale”.
Dar aşa cum am spus, problema nu este numai Ucraina. Interesează securitatea întregii Europe. Atâta timp cât se va dovedi că SUA nu oferă suficient echilibru în Ucraina, securitatea Europei va continua să se balanseze.
Dependența Germaniei
De altfel, acest lucru a fost observat şi de partea americană; invită Germania să renunţe la dependenţa de gazul rusesc şi să adopte o atitudine mult mai dură faţă de Rusia. Bine, dar cum va face Germania acest lucru? Conform mentalităţii americane, SUA vor transporta cu cisternele gaze naturale, prin Marea Mediterană, în Germania.
Astfel, 50% din dependenţa Germaniei de gazul rusesc se va fi rezolvat. Acest fapt va afecta economia Rusiei şi, în acelaşi timp, va plasa Germania mai aproape de SUA în faţa Rusiei. Mai mult, Germania va prelua misiunea SUA de a echilibra Rusia în Europa. Este necesar să spun că acest plan este inutil de optimist.
Ar fi greşit să aşteptăm ca Rusia, care nu mai dă nicio atenţie sancţiunilor economice şi care nu se teme de SUA, să se teamă de Germania. Mai rămâne doar o singură opţiune. Reînarmarea Germaniei. Ceea ce ar însemna să dai vrabia din mână pe cioara de pe gard. Mai mult, acest plan al Statelor Unite privind Germania, ar putea afecta din punct de vedere economic Rusia, dar nu o va distruge. Şi pentru că nu o va distruge, o va face şi mai ambiţioasă. Calculele greşite nu numai că nu vor rămâne fără consecinţe, ci vor înrăutăţi şi mai mult situaţia. (Articol de Hasan Basri Yalçin)