Planeta Pământ este în Pericol
Această cercetare are potențialul de a îmbunătăți înțelegerea planetelor aflate în afara sistemului nostru solar. Ea oferă în același timp perspective semnificative pentru cercetările terestre.
Echipa de astronomi de la Universitatea din Geneva (Unige), cu sprijinul laboratoarelor CNRS din Paris și Bordeaux, a realizat o premieră mondială. A demonstrat că o ușoară creștere a luminozității solare ar fi suficientă „pentru a provoca acest dezastru și a transforma planeta noastră într-un loc nelocuibil”. Asta, prin creșterea temperaturii cu câteva zeci de grade.
Acest studiu subliniază impactul drastic pe care o schimbare în luminozitatea solară oarecum modestă l-ar putea avea asupra condițiilor de viață pe o planetă similară Pământului. Asta, comparativ cu încălzirea globală, cauzată de activitatea umană și generată de concentrația de gaze cu efect de seră în atmosferă. Ea se manifestă mai degrabă prin creșteri de temperatură de zecimi de grade Celsius,
„Până acum, alte studii cheie în climatologie s-au concentrat pe studierea fie a stării temperate înainte de evaporare, fie a stării nelocuibile după evaporare”, explică Martin Turbet, cercetător în laboratoarele CNRS din Paris şi Bordeaux şi coautor al studiului publicat în jurnalul Astronomy & Astrofizica.
„Este prima dată când o echipă studiază tranziţia în sine cu un model 3D al climatului global şi este interesată de modul în care clima şi atmosfera evoluează în timpul acestui proces”, a adăugat el, potrivit unui comunicat de presă al Unige difuzat luni.
Vaporii de apă joacă un rol central în captarea căldurii radiației solare, similar cu funcția unei pături de supraviețuire. Împiedicând astfel disiparea acestei călduri în vidul spațiului. Acest fenomen este cunoscut sub denumirea de efect de seră.
Pământul poate deveni o oală sub presiune!
Un nivel adecvat de efect de seră contribuie la crearea condițiilor temperate. Așa cum le cunoaștem pe Pământ. Cu toate acestea, un exces de efect de seră poate transforma planeta într-o oală sub presiune. Ar genera condiții extreme și temperaturi neadecvate pentru susținerea vieții. Este esențial să existe un echilibru delicat în concentrația de gaze cu efect de seră. Totul, pentru a menține un climat stabil și condiții favorabile pe o planetă.
„Există un prag critic pentru această cantitate de vapori de apă dincolo de care planeta nu se mai poate răci. „De acolo, totul o ia razna, până când oceanele se evaporă în cele din urmă complet şi temperatura ajunge la câteva sute de grade”, explică Guillaume Chaverot, fost cercetător post-doctorat la Departamentul de Astronomie din Unige şi autor principal al studiului.
Un aspect cheie descrie apariția unui model de nor extrem de distinct. Care contribuie la fenomenul de evaporare și îl face inevitabil,” conform lui Chaverot.
Această caracteristică ar putea reprezenta o amprentă specifică a fenomenului, potențial detectabilă pe exoplanete. Acele planete care orbitează în jurul altor stele decât Soarele și sunt din ce în ce mai numeroase în observațiile astronomice.
Echipa de cercetători vede acest studiu nu doar ca un mijloc de a înțelege potențialul altor planete de a susține viața. Ci și ca un instrument de studiu pentru Terra. Prin aceasta, se încearcă determinarea dacă, similar cu o creștere ușoară a luminozității solare, gazele cu efect de seră de pe Pământ pot iniția un astfel de proces.
Guillaume Chauverot explică că o evaporare de numai 10 metri din suprafața oceanelor ar avea ca rezultat o creștere a presiunii atmosferice la sol cu 1 bar. Asta, în ipoteza în care acest proces de evaporare s-ar declanșa El adaugă că în câteva sute de ani, am ajunge la o temperatură de peste 500°C la sol.
El a adăugat că, mai târziu, am ajunge chiar la 273 de bari presiune. Și la peste 1.500°C, atunci când toate oceanele ar fi în cele din urmă evaporate.