Care sunt consecințele încălzirii globale
Temperaturile au crescut alarmant în ultimul deceniu. Potrivit Forumului Economic Mondial, peste 410 milioane de oameni ar putea fi expuși riscului creșterii nivelului mării până în 2100. Criza climatică a determinat deja creșterea nivelului mării la nivel mondial cu peste 10 cm, între anii 1993 și 2024.
În Raportul Global Riscs 2024, Forumul Economic Mondial a identificat creșterea nivelului mării ca urmare a topirii straturilor de gheață drept o amenințare-cheie în următorul deceniu. Potrivit FEM, casele, mijloacele de trai și viețile oamenilor sunt amenințate de creșterea nivelului mării, un fenomen care pare de neoprit.
Cum se măsoară nivelul mării
Nivelul mării reprezintă înălțimii suprafeței mării. Între anii 1800 și începutul anilor 1990, mrejele atașate digurilor măsurau nivelul global al mării, după cum explică organizația de cercetare Smithsonian Institution. Acum, sateliții îndeplinesc această sarcină prin transmiterea semnalelor radar de pe suprafața oceanului. Deoarece condițiile meteo locale și alți factori pot afecta nivelul mării, măsurătorile sunt luate la nivel global și apoi se face o medie.
NOAA anticipează că nivelurile mării vor crește, probabil, cu cel puțin 0,3 m peste nivelul observat în 2000, până la începutul secolului următor, în timp ce Grupul Interguvernamental al Națiunilor Unite pentru Schimbări Climatice estimează că acestea vor crește cu 16 până la 40- 63 de cm până în 2100.
Dacă nivelul mării va crește în acest ritm, ar putea devasta suprafețe de pe tot globul. Aproximativ 250 de milioane de oameni, de pe toate continentele, ar putea fi „afectați direct” până în 2100, potrivit unui studiu din Nature Communications.
Cât de mult crește nivelul mării
Având în verede că acum calota glaciară a ajuns la „un punct de topire ireversibil”, oamenii de știință se așteaptă la o creștere inevitabilă a nivelului mării cu 1-2 metri. Nivelul mării la nivel global a crescut deja cu peste 10 cm, între 1993 și 2024, potrivit NASA, care spune că nivelul mării a crescut în ritm fără precedent în ultimii 2.500 de ani.
Agenția Spațială a SUA și alte agenții guvernamentale americane au avertizat în 2022 că nivelurile de-a lungul coastelor țării ar putea crește cu încă 25-30 cm până în 2050.
Nivelul mării, la nivel global, a crescut cu aproximativ 21 cm de când au început înregistrările, în 1880. Deși măsurarea în cm sau mm poate părea insignifiantă, aceste creșteri pot avea consecințe uriașe. Acest lucru este valabil mai ales acolo unde furtunile se extind mai mult decât înainte.
Ce cauzează creșterea nivelului mării
Doi factori principali determină creșterea nivelului mării. Acestea sunt topirea ghețarilor și, cel mai important, creșterii temperaturii globale, explică Administrația Națională pentru Oceanii și Atmosfera din SUA. Groenlanda și Antarctica pierd în jur de 270 de miliarde, respectiv 150 de miliarde de tone de gheață pe an.
Există și bucle de feedback negativ care ar putea accelera topirea gheții ghețarilor. De exemplu, ghețarul Thwaites din Antarctica se dezintegrează mai repede decât se anticipa. Este numit „Ghețarul Apocalipsei”, deoarece nivelul mării ar putea crește cu mai bine de trei metri fără el. Căldura stocată în ocean este responsabilă pentru între o treime și jumătate din creșterea nivelului mării la nivel global, spune NASA. Ultimul deceniu a fost cel mai cald din ocean, iar temperaturile oceanelor au atins un nou maxim anul trecut.
Ce țări ar putea dispărea complet în următorii ani
Potrivit Uniunii Oamenilor de Știință de la UCS, Maldivele, formate din 1.200 de insule mici de corali, dacă experimentează o creștere a nivelului mării de doar 45 cm, vor pierde aproximativ 77% din suprafața de uscat până în 2100. O altă țară cu o altitudine medie extrem de scăzută – în jur de 1,8 m deasupra nivelului mării – este Kiribati.
Această mică insulă din inima Pacificului, cu o populație de aproape 120.000 de locuitori, ar putea pierde două treimi din uscat, dacă nivelul mării va crește cu doar 30 cm. De fapt, aproape toți cei care locuiesc pe o insulă din Pacific ar putea fi afectați de creșterea nivelului mării. Aproximativ 3 milioane de locuitori trăiesc pe o rază de 10 km de coastă și, prin urmare, ar putea fi nevoiți să se mute înainte de sfârșitul secolului, potrivit Science and Development Network.
China și India, în pericol
Țara în care cei mai mulți oameni vor fi afectați de creșterea nivelului mării este China, 43 de milioane de oameni aflându-se în zone de coastă expuse pericolului.
Alte țări care se confruntă cu probleme majore legate de creșterea nivelului mării sunt Bangladesh, unde 32 de milioane de oameni vor fi expuși riscului până în 2100, și India, cu 27 de milioane, potrivit proiectului Life Adaptate, finanțat de UE. Potrivit Forumului Economic Mondial, mare parte din Jakarta ar putea fi sub apă până în 2050.
Cu toate acestea, țările și orașele din întreaga lume pun în aplicare strategii. În Noua Zeelandă, politicile de adaptare la climă sunt concepute pentru a se asigura că locuințele nu sunt construite în apropierea zonelor predispuse la pericole climatice. Diguri, bariere de supratensiune și alte apărări de coastă sunt construite și consolidate în mai multe țări, inclusiv în Danemarca, Germania și Regatul Unit.