Stresul generat de pandemie a dus la o serie de probleme de sănătate. De la unele tulburări emoționale și creșterea în greutate, până la unele de ordin fiziologic.
Femeile au prezentat modificări ale ciclului menstrual din cauza stresului din timpul pandemiei, a constatat un nou studiu. Acesta este primul studiu din SUA care evaluează impactul stresului asupra menstruației, scrie EurekAlert.
Peste jumătate dintre femeile incluse în cercetare au avut modificări ale ciclului menstrual după începerea pandemiei
”Impactul stresului asupra menstruației în timpul pandemiei COVID-19”, a fost publicat pe 28 septembrie în Journal of Women’s Health. Cercetarea a studiat peste 200 de femei din Statele Unite, în perioada iulie-august 2020. Mai mult de jumătate (54%) dintre persoanele observate au spus că au avut modificări ale ciclului menstrual după începerea pandemiei, în martie 2020.
În plus, s-a constatat că femeile care au prezentat niveluri mai ridicate de stres în timpul pandemiei au avut șanse mai mari de a suferi sângerări menstruale și o durată mai lungă a menstruației, comparativ cu persoanele cu niveluri moderate de stres.
Stresul poate perturba modelele normale ale ciclului menstrual și sănătatea reproductivă generală
„Știm că stresul poate avea un impact negativ asupra sănătății și stării noastre generale. Dar pentru femei, stresul poate perturba modelele normale ale ciclului menstrual și sănătatea reproductivă generală”, a declarat autoarea studiului, Nicole Woitowich, profesor de științe sociale medicale la Northwestern University Feinberg School of Medicine.
Cercetări anterioare au constatat că modificări ale ciclului menstrual sunt adesea raportate de femeile care suferă de tulburări ale dispoziției, cum ar fi anxietatea și depresia.
Sănătatea reproducerii nu ar trebui ignorată în contextul COVID-19, a spus Woitowich.
Pe de altă parte, in mai multe țări, numeroase femei au postat mesaje pe reţelele de socializare în care spun că, în urma vaccinării, le-a fost perturbat ciclul menstrual. În Marea Britanie, Agenţia de reglementare a medicamentelor şi produselor de sănătate a studiat situaţia şi impactul celor două vaccinuri pe bază de ARN mesager, dar şi cel de la AstraZeneca.
Sursa foto: Pexels.com