Liderul de la Beijing nu a făcut referire în mod clar la nicio țară când a mai spus că lumea de azi abundă în ”retorici care stârnesc ura și prejudecățile”, relatează RepublicWorld.

Xi a atins teme standard din discursurile sale anterioare, inclusiv reacții la plângerile partenerilor comerciali, promițând că va deschide mai mult economia dominată de stat a Chinei către concurența privată și străină.

Curți exclusiviste, cu ziduri înalte

În discurs, președintele Jinping a condamnat practicile de „hegemonie și agresiune” ale unor state, subliniind că o abordare care „mărește propriul câștig în detrimentul altora” nu va ajuta la nimic. Mai mult, el a denunțat faptul că unele state construiesc „curți exclusiviste, cu ziduri înalte” pentru a polariza lumea, prin forțarea conceptului de securitate națională și oprirea progreselor economice și tehnologice ale altor țări.

„Trebuie să renunțăm la mentalitatea Războiului Rece și să căutăm să avem o coexistență pașnică și rezultate reciproc avantajoase”, a spus Xi Jinping.

El a condamnat antagonismul ideologic, politizarea și folosirea pe post de armă a problemelor economice, științifice și tehnologice, despre care a spus că„vor submina grav eforturile internaționale de a aborda provocările comune”.

O confruntare globală între marile puteri ar putea avea „consecinţe catastrofale”, a adăugat președintele Chinei.

O ordine internațională stabilă

El a cerut o ordine internațională stabilă și a ironizat toate formele de unilateralism, protecționism, hegemonie sau politică a puterii.

„Trebuie să facem tot ce e necesar pentru a șterge umbra pandemiei și pentru a stimula redresarea și dezvoltarea economică și socială, astfel încât soarele speranței să lumineze viitorul umanității”, a afirmat liderul chinez în mesajul reuniunii de la Davos.

Amenințare gravă la adresa securității și sănătății

Jinping a avertizat că, din câte se pare, pandemia va fi una prelungită, cu mai multe variante care se răspândesc mai repede decât înainte. Acest lucru, spune el, va reprezenta o amenințare gravă la adresa securității și sănătății și va avea un impact profund asupra economiei globale în zilele următoare.

”Să dăm vina unii pe alții ar provoca doar întârzieri inutile în răspunsul la pandemie și ne-ar distrage atenția de la obiectivul general”, avertizează Xi Jinping.

Xi, care nu a părăsit China de la apariția coronavirusului, la începutul anului 2020, a declarat că țara sa a exportat peste două miliarde de doze de vaccinuri împotriva COVID-19 în peste 120 de țări și instituții internaționale. El a anunțat planul de a oferi încă un miliard, inclusiv o donație de 600 de milioane de doze Africii.