În această iarnă am avut un răspuns. Saudiții au precizat, prin ceea ce au spus explicit și prin ceea ce nu au întreprins, faptul că doresc ca Statele Unite și ceilalți să reducă producția înainte de a face ei o modificare în ceea ce-i priveşte.

Acesta este sfârșitul Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol așa cum am cunoscut-o, iar acest lucru va menține haosul pe piața petrolului pentru un timp.

Marți, prețul petrolului a scăzut mai mult, după ce ministrul Petrolului din Emiratele Arabe Unite a declarat că OPEC va păstra actualele cote de producţie neschimbate. Piețele se vor adapta la această nouă situație, dar nu foarte repede. Și cele mai multe dintre ajustări vor trebui să provină din producția de petrol mai mică, deoarece consumul depinde în mare măsură de nivelul de eficiență al combustibilului vehiculelor de astăzi și al avioanelor.

Astfel, majoritatea ajustărilor vor trebui să vină de pe partea de aprovizionare a pieței, unde prețurile mici ar putea forța unele domenii cu costuri mari să se închidă mai devreme decât era planificat și face ca mai multe proiecte de foraj noi să fie abandonate.

Cele mai multe dintre noutăţile în domeniul producție de petrol au venit din sectorul petrolului de şist din Statele Unite şi al nisipurilor bituminoase din Canada – cele două forme principale de "petrol strangulat", care au făcut posibilă apariţia noilor tehnologii ce au revolutionat industria de profil. Ambele sunt relativ surse de petrol relativ scumpe, dar cu diferențe importante între ele.

Preţurile trebuie să recupereze din caderea din această iarnă, care reflectă creșterea continuă a producției din America de Nord. Dar, pentru a descuraja costurile de producție destul de mari pe termen lung, va fi necesar ca prețurile să rămână în mod substanțial sub nivelul 100 dolari.

Dacă prețurile rămân scăzute, implicațiile asupra economiei mondiale și geopoliticii vor fi mari și diverse, chiar dacă, în următorii câțiva ani, prețul petrolului vor recupera de la nivelurile actuale până la intervalul 60 – 70 dolari pe baril, care ar menține în continuare un declin de peste 1000 miliarde dolari pe an la nivelul veniturilor din petrol de vara trecută – și costurile consumatorilor de petrol.

Unele dintre efectele sunt binevenite, altele nu. Pentru Rusia, al cărui buget depinde foarte mult de veniturile din petrol, scăderea prețului petrolului este un dezastru financiar. Valoarea de schimb a rublei a ajuns deja la jumatate. Teroriștii din Orientul Mijlociu se înarmază  cu venituri provenind din petrol. În SUA, dezvoltarea petrolului de șist a fost de multe ori finanțată cu credite, care sunt deținute de bănci și fonduri de obligatiuni cu randament ridicat. Multe dintre aceste credite ar putea cădea.