În condiţiile în care Cristiano Ronaldo este acuzat, iar Lionel Messi este condamnat pentru evaziune fiscală, Comisia Europeană vrea să îi descurajeze pe cei care facilitează astfel de practici, precum consilierii financiari ai jucătorilor şi anumite bănci, potrivit AFP.
Comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici urmează să propună miercuri o nouă directivă împotriva "optimizării fiscale", adică a exploatării lacunelor legislative pentru a plăti cele mai mici impozite posibile. "Până acum am făcut foarte puţin pentru a-i descuraja pe intermediarii care îşi ajută clienţii să evite plata impozitelor" a declarat un purtător de cuvânt al executivului comunitar.
Comisia Europeană vrea să îi oblige pe consilierii financiari ai celor înstăriţi sau ai companiilor să declare, la administraţia fiscală, produsele transfrontaliere pe care le propun clienţilor lor. "Astfel, autorităţile fiscale vor putea să identifice mai bine, şi mult mai devreme, lacunele din cadrul de reglementare" a explicat purtătorul de cuvânt.
Comisia Europeană nu vizează în mod special sportivii ci Spania, unde fotbalul este sportul rege, acordând o atenţie specială manevrelor complicate prin care starurile fotbalului evită plata impozitelor, mai ales pentru sumele care le câştigă de pe urma drepturilor de imagine. Pe lângă salariu şi primele pentru rezultate, marii fotbalişti câştigă venituri suplimentare în valoare de milioane de euro prin împrumutarea numelor şi imaginii lor pentru campanii de publicitate.
Însă sportivii, la fel ca şi alţi contribuabili, sunt rareori experţi în drept fiscal şi se bazează pe intermediari care îi ajută în chestiunile fiscale.
"Atunci când vorbim despre acest tip de consultanţă, nu este vorba de acei consilieri care vă ajută să completaţi declaraţia de venituri ci de birouri specializate în punerea la punct a unor structuri opace, şi multe din acestea sunt bănci internaţionale", subliniază José Mari Pelaez, inspector financiar specializat în paradisuri fiscale. Potrivit acestuia, fără aceste birouri ar fi imposibil să ai acces la un paradis fiscal. "Cu doar un telefon şi o sumă de 500 până la 800 de euro, un birou de acest tip înfiinţează una-două societăţi paravan, cu un cont într-o bancă elveţiană sau într-un alt paradis fiscal. Aceasta durează două-trei zile şi nu costă practic nimic" a explicat José Mari Pelaez.
Potrivit unor dezvăluiri publicate anul trecut de Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investgaţii (ICJ, o mare parte din cele 175.000 de societăţi off-shore înregistrate în Bahamas între 1959 şi 2016 au fost înfiinţate de bănci. (Sursa: Agerpres)