Este o zi foarte aglomerată pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Consilierii municipali se vor întruni în şedinţă miercuri, de la ora 11:00, pe ordinea de zi figurând 31 de proiecte de hotărâre, printre care unul privind darea în plată a unei părţi din Satul Francez, altul privind noi reguli pentru terasele din Centrul Vechi sau privind fuziunea dintre companiile Termoenergetica şi Energetica Servicii, dar şi suplimentarea numărului de beneficiari ai programului „Testăm pentru Bucureşti”.

 

* Proiectul privind darea în plată a unei părţi din Satul Francez, având în vedere obligaţiile de plată către Maria şi Costică Constanda, se referă la un teren de 11.102 mp şi construcţiile situate pe acesta. „Se aprobă darea în plată a imobilelor teren în suprafaţă totală de 11.102 mp şi construcţiile situate pe acesta (…) ca modalitate de executare silită a titlurilor executorii reprezentate de Decizia civilă nr. 832A/11.07.2018 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul nr. 1011/2/2016 şi menţinută prin decizia civilă nr. 1158/04.06.2019 pronunţată de Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie”, prevede proiectul de hotărâre.

Imobilele ce urmează a face obiectul dării în plată vor fi evaluate de un expert ANEVAR, evaluarea urmând a fi propusă spre însuşire CGMB, anterior încheierii actului de dare în plată.

„Prin cererea nr. L/CC/PB/9217, înregistrată la Direcţia Juridic sub nr. 10256/29.06.2020, creditorii Constanda Costică şi Constanda Maria şi-au arătat disponibilitatea în ceea ce priveşte executarea silită în condiţiile art. 1492 cod civil, art. 5 din OG nr. 22/2002 şi art. 630 cod procedură civilă. Creditorii Constanda Costică şi Constanda Maria au transmis Direcţiei Juridic propunerea ca suprafaţa totală de 11.102 mp şi construcţiile situate pe aceasta (…) din totalul suprafeţei ce ar urma să reintre în proprietatea Municipiului Bucureşti conform Deciziei civile nr. 832A/11.07.2018 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul nr. 1011/2/2016, să le fie atribuită în proprietate, urmând ca valoarea acelei suprafeţe să fie dedusă din obligaţiile de plată pe care Municipiul Bucureşti le are stabilite de către instanţa de judecată faţă de Constanda Costică şi Constanda Maria”, prevede referatul de aprobare al proiectului.

Primarul Gabriela Firea declara, în iunie 2019, după pronunţarea deciziei irevocabile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în procesul cu omul de afaceri Costică Constanda, că Municipalitatea are de plătit peste 115 milioane de euro.

 

* Consilierii generali vor dezbate un proiect privind reguli noi pentru terasele din centrul istoric al Capitalei, în contextul COVID-19. Printre acestea se numără şi cele conform cărora „la avizare şi amplasare se vor utiliza dungile de ghidaj/delimitare ce vor fi figurate pe planurile anexă la prezentul regulament, astfel încât să asigure pe axul străzii o distanţă (culoar) liberă de 4 m. Este obligaţia agentului economic să aibă terasa delimitată. În situaţia în care nu este delimitată, avizul nu este valabil. Operaţiunea de trasare se va face de către Administraţia Străzilor”.

 

* Un alt proiect de pe ordinea de zi îşi propune asigurarea unui spaţiu comun de lucru pentru operatori din industria turistică şi autorităţi într-un imobil de pe Calea Victoriei, ce va fi transmis în administrarea Direcţiei Generale de Arhitectură Peisagistică. De asemenea, Casa Turismului va fi sediul Organizaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Bucureşti, aceasta urmând a fi validată ulterior apariţiei normelor la Legea turismului, scrie Agerpres.

 

* În atenţia CGMB se va afla şi un proiect referitor la aprobarea programului „Adoptă o statuie” prin care cetăţenii interesaţi vor putea susţine financiar, pentru o perioadă determinată de timp, sub formă de sponsorizare, întreţinerea unui monument de for public.

 

* Un alt proiect prevede că se aprobă, de principiu, demararea procedurilor necesare în vederea fuziunii dintre companiile municipale Termoenergetica Bucureşti SA şi Energetica Servicii Bucureşti SA. Potrivit referatului de aprobare al proiectului, fuziunea prin absorbţie dintre Termoenergetica Bucureşti SA şi Energetica Servicii Bucureşti SA ar avea avantaje multiple, constând în principal în: reducerea costurilor de funcţionare a companiilor existente; dinamizarea dezvoltării activităţilor specifice aflate în structura unui singur operator; consolidarea şi conservarea know-how-ului din domeniul de activitate deţinut în prezent de societatea ce urmează a fi absorbită; eficientizarea managementului companiilor prin desfăşurarea activităţilor sub o conducere unică; îmbunătăţirea timpilor de modernizare şi intervenţie în domeniul specific de activitate.

 

* Consilierii generali urmează să discute un proiect de rectificare bugetară ce prevede printre altele suplimentarea cu circa 219 milioane de lei a celor 1,1 miliarde de lei prevăzuţi până în prezent pentru subvenţii destinate transportului în comun pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif.

 

* În atenţia CGMB se va afla şi un proiect referitor la derularea, în 2020, a programului „Împreună!” adresat victimelor violenţei în familie din Capitală privind un ajutor financiar de maximum 1.500 de lei pe lună, sumă dedicată exclusiv plăţii chiriei unei locuinţe în Capitală. Potrivit raportului de specialitate al proiectului, programul „Împreună!” a fost lansat în 2019, prin adoptarea de către CGMB a hotărârii nr. 70/2019. Programul „Împreună!” a fost accesat începând cu iunie 2019. S-a constatat o creştere lentă, dar susţinută a numărului de victime ale violenţei în familie care au accesat acest program.

 

* Pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei CGMB de miercuri se află patru proiecte de hotărâre, printre care unul privind suplimentarea numărului de beneficiari ai proiectului „Testăm pentru Bucureşti” de la 11.000 la 20.000 şi includerea în rândul acestora şi a bucureştenilor care călătoresc în scopuri turistice.

Proiectul „Testăm pentru Bucureşti!” se adresează bucureştenilor care solicită, în mod voluntar, testarea PCR şi nu se află în categoriile definiţiilor de caz, astfel cum sunt stabilite prin Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus, elaborată de către Institutul Naţional de Sănătate Publică din România.