Consilierul guvernatorului BNR: Cei cu credite în valută, la mila Domnului

Românii care au ales să se împrumute în valută, şi nu în moneda în care câştigă, aşa cum a recomandat BNR, au ca singură soluţie aprecierea leului din mila Domnului, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Acesta a spus că un impact al deprecierii monedei naţionale se resimte asupra românilor care au credite în valută şi care ar putea avea dificultăţi la plata ratelor.
"Este vorba de oamenii care au credite, este riscul pe care şi l-au asumat şi noi, la Banca Naţională, am spus să facă credit în moneda în care sunt plătiţi, pentru că altfel îşi asumă un risc valutar enorm. Nu e o bucurie că au ajuns să ne dea dreptate, sunt mulţi oameni care au împrumuturi în euro, franci elveţieni sau chiar yeni, şi acum ei văd că trebuie să scoată mai mulţi lei din buzunar ca să îşi plătească împrumuturile. Singura soluţie este să dea Dumnezeu să se aprecieze din nou leul. Sper că dacă se îmbunătăţesc fundamentele economice externe şi lucrurile în economie, oamenii aceştia să câştige mai bine şi să poată să îşi plătească datoriile", a spus Adrian Vasilescu, pentru Agerpres.

Moneda naţională s-a depreciat miercuri până la al patrulea minim istoric consecutiv în raport cu euro, cursul anunţat de BNR urcând cu 0,52 bani, până la 4,4463 lei.
Totuşi, câteva calcule simple pot arăta că nici după aceste deprecieri ale leului costurile unui credit în valută contractat în trecut nu au ajuns să le depăşească pe cele ale creditelor în lei. Cea mai mare problemă o reprezintă însă creşterea gradului de îndatorare odată cu creşterea cursului de schimb.
Cine ţine banii în lei are de câştigat

Acesta a dezminţit informaţiile conform cărora românii care plasează lei în bănci ar pierde din bani.

"Am auzit formularea potrivit căreia, din cauză că oamenii au avut încredere în lei şi s-au dus la bancă să facă depozite, ei pierd pentru că banii sunt depreciaţi. Este o mare aiureală. De ce? Pentru că leul pierde când este în piaţă cu euro, cât stă în bancă cum să piardă? Este o diferenţă enormă între rata inflaţiei şi dobânda din piaţă, iar dacă leul stă cuminte acolo, cei care au depus nu pot avea decât de câştigat", a explicat Adrian Vasilescu.