Consilierul prezidențial pe probleme economice explică situația din România: Investiţiile capătă un sens aparte

Klaus Iohannis

Sursă: INQUAM Photos, George Călin

Omul apropiat de Klaus Iohannis, consilierul prezidențial pe probleme economice, Cosmin Marinescu a vorbit despre problemele cu care se va confrunta România în următorii ani. Potrivit acestuia, urmează mari provocări pe care țara noastră trebuie să le întâmpine.

Într-o postare pe blogul personal, consilierul prezidențial pe probleme economice, Cosmin Marinescu, a vorbit despre problemele cu care se va confrunta România în următorii ani.

De menționat este faptul că, materialul postat de omul lui Klaus Iohannis vine după participarea sa la o conferinţă RoInvest, despre investiţii şi reforme în România următorilor ani.

Astfel, potrivit acestuia, investițiile joacă un rol major în România, în special în acestă perioadă. Totodată, el a subliniat importanța vaccinării, dar și resurselor alocate de stat în acest context.

„Dacă ne referim la contextul pandemic pe care îl traversăm, atunci şi investiţiile capătă un sens aparte. În prezent, cea mai bună investiţie este vaccinarea, iar statul alocă toate resursele necesare pentru a beneficia cu toţii de aceasta” scrie omul lui Iohannis.

Provocările pe care le va avea România în următorii 5 ani

Cosmin Marinescu a vorbit și despre mecanismul de redresare și reziliență, care va fi o mare provocare pentru România. Acesta exmplică că este nevoie de un volum de investiții fără precedent, în doar cinci ani de zile, în condițiile în care România are o economie cu un angrenaj deficitar de forță de muncă.

”Revenind însă la tema investiţiilor, trebuie să fim conştienţi că mecanismul de redresare şi rezilienţă se confruntă şi cu unele provocări, deloc simple şi care nu sunt doar naţionale. În ceea ce ne priveşte, avem de înfruntat o provocare cheie.

Este provocarea de ordin cantitativ, cea care decurge din implementarea unui volum de investiţii fără precedent, într-un orizont de timp de doar 5 ani, în condiţiile în care economia noastră se confruntă, totuşi, cu un angrenaj deficitar de forţă de muncă, furnizori şi chiar mijloace tehnice”, a mai scris acesta.

Totodată, el a mai adăugat că România va avea nevoie de furnizori, resurse umane, dar și de achiziții pentru a putea utiliza volumul ”imens” de fonduri europene pus la dispoziție.

„Această provocare cantitativă ţine de capacitatea de a comprima, în doar câţiva ani, utilizarea unui volum imens de fonduri europene, ceea ce implică resurse umane, furnizori, contractori, achiziţii, auditare, plăţi ş.a.m.d., mai ales în condiţiile suprapunerii PNRR şi a cadrului financiar multianual”, a mai adăugat el.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin