Un articol realizat de Georgi Gotev pentru Euractiv, scoate la iveală ” furtunile din cadrul consiliilor Uniunii Europene. Marea Britanie este și ea în centrul discuțiilor.
Există mai multe metodologii consacrate pentru clasificarea furtunilor și uraganelor tropicale, însă niciuna pentru clasificarea reuniunilor UE.
Cele mai multe Consilii Europene vor fi date uitării de istoria blocului. Unele vor rămâne în amintire grație unor anecdote petrecute în afara sălii de conferință, cum ar fi Jacques Chirac răspunzând în 2003 unei întrebări a presei prin declarația că țările candidate Bulgaria și România ar fi făcut mai bine să „tacă din gură” în privința chestiunii Irakului. Iar altele au rămas faimoase pentru ceea ce se spune că s-ar fi afirmat chiar în consiliu.
Cum ar fi Margaret Thatcher repetând insistent „Îmi vreau banii înapoi” la Consiliul European de la Fontainebleau din 1984. Apropo, un studiu publicat în 2016 de Euractiv a demonstrat că, mulțumită acelei insistențe, Regatului Unit i s-au rambursat peste 111 miliarde de euro din 1985 până acum. Da, Maggie merită un monument în țara ei.
Păcat că britanicii n-au realizat cât de bună era înțelegerea pe care o aveau cu UE. Nu știm dacă reuniunea de două zile care va începe mâine va rămâne în amintire de-a lungul vremurilor. Dar are potențialul de a se clasa bine. Agenda ei este deopotrivă foarte diversă și ambițioasă. Brexit cu un acord privind viitoarele relații comerciale – sau Brexit fără vreun acord. Bugetul UE, plus programul de stimuli anti-pandemie, în vigoare și în funcțiune de la 1 ianuarie – sau și mai multă incertitudine, afectându-ne economia vieților noastre. UE discutând cu o singură voce cu Turcia – sau avantaj Erdogan, făcând uniunea să pară slabă, dacă nu chiar ridicolă. Totuși, nu va fi un consiliu al „furtunii perfecte”.
UE nu se va destrăma
Dacă ar exista un sistem de clasificare de la 1 (cel mai slab) la 5, ca la uragane, 5 i s-ar putea aplica numai unui consiliu de care atârnă însăși supraviețuirea UE, iar noi ne aflăm foarte departe de un asemenea scenariu de coșmar. În cursul crizei euro consiliile se întindeau și peste noapte, dar ar atinge numai un 4 în cel mai bun caz, conform unei asemenea clasificări (imaginare).
Nu a existat niciodată senzația că UE riscă să se destrame, chiar și în acele vremuri întunecate pe care cel mai bine grecii și le amintesc. Astfel că este posibil să vorbim aici de un consiliu de categoria 3, urmând unei lungi serii de reuniuni de categoria 1 sau chiar mai jos. Liderii UE se vor întâlni fizic, fiindcă atunci când banii vorbesc video-conferințele sunt inutile.
Din nefericire, jurnaliștii nu vor avea voie să intre în clădirea Consiliului, din cauza restricțiilor anti-pandemie. Poate că sună a stereotip stupid, dar UE are șansa de a ieși mai puternică din această conferință. Evident, există riscul să iasă și mai slabă, deși nimeni n-ar trebui să se aștepte ca vreun lider să admită așa ceva.
Dar, dacă UE va ieși mai puternică, europenii vor sesiza acest fapt mai degrabă curând, la propriul buzunar – iar acesta e cel mai bun dintre toate mesajele, arată Euractiv.