De asemenea, consiliul a avizat numirea lui Robert Grigore în funcţia de director general adjunct la societatea Credit Europe Asigurări – Reasigurări, a lui Marian-Cristian Grăjdan în funcţia de director general adjunct la societatea Asito Kapital, a Elenei Filicioaia – director general adjunct la SAI Vanguard Asset Management, Mircea Constantin – director la SAI Muntenia Invest, şi a Marianei Tania Mălureanu – director la SAI Sira S.A. 

În plus, instituţia a avizat emiterea Certificatului de Înregistrare a Valorilor Mobiliare aferent înregistrării majorării capitalului social al societăţii Vrancart Adjud, eliberarea Certificatelor de Înregistrare a Valorilor Mobiliare pentru produsele structurate emise de Erste Group Bank şi modificarea prospectului schemei de pensii private pentru Fondul de Pensii Administrat Privat Metropolitan Life administrat de Metropolitan Life Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat. 

Consiliul a avizat a 60 agenţi şi a retras avizele pentru alţi 72 agenţi care desfăşoară activităţi de marketing pentru fondurile de pensii facultative şi administrate privat. 

Consiliul ASF se întruneşte în fiecare săptămână pentru a decide asupra măsurilor care trebuie adoptate pentru buna funcţionare şi pentru supravegherea eficientă a pieţelor financiare nebancare, a participanţilor şi operaţiunilor pe aceste pieţe. 

Piaţa asigurărilor a atins 5 miliarde de lei în primul semestru

Piaţa asigurărilor din România a înregistrat, în primul semestru, un total al primelor brute subscrise de 5 miliarde de lei, informează ASF.

Piaţa asigurrărilor a înregistrat o creştere de 11% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, se arată într-un comunicat de presă al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). 

'Ambele segmente de asigurări, atât cele generale (AG), cât şi cele de viaţă (AV), au consemnat un avans în prima jumătate a anului 2016, de aproximativ 11% şi, respectiv, de 10%, comparativ cu intervalul similar al anului 2015. Valoarea primelor brute subscrise, în primele şase luni ale anului, de societăţile de asigurări şi de sucursale doar pe teritoriul României a fost de 4,92 miliarde de lei, în creştere cu 13%, comparativ cu prima jumătate a anului precedent (4,34 miliarde de lei). Primele brute subscrise pe teritoriul altor state au înregistrat o scădere cu 51%, în primul semestru al anului 2016 (0,08 miliarde de lei), faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015 (0,17 miliarde de lei)', se arată în document. 

Potrivit acestuia, în prima jumătate a anului 2016, asigurările auto, clasa A3 (asigurări de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare) şi clasa A10 (asigurări de răspundere civilă pentru autovehicule), reprezintă 75% din totalul primelor brute subscrise aferente asigurărilor generale şi 60% din totalul primelor brute subscrise la nivel de piaţă. 

'Subscrierile aferente celor două clase de asigurări generale au crescut în 2016, în special cele pentru clasa A10, care au înregistrat un avans de aproximativ 29% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Spre deosebire de piaţa europeană de asigurări, care este dominată de segmentul asigurărilor de viaţă (circa 61% conform datelor Insurance Europe), în România acesta reprezintă doar 17% din primele brute subscrise, piaţa fiind dominată de asigurările generale, respectiv de cele auto', menţionează sursa citată.

AGERPRES