Această operaţiune are loc, în principal, în domeniul producţiei şi comercializării de produse specifice pentru pomparea gazelor/petrolului din sonde către suprafaţă, se arată într-un comunicat al autorităţii române de concurenţă.

Produsele pe care Lufkin le oferă în România sunt sondele cu bielă şi echipamentele de automatizare şi control (variatoare de viteză, sisteme de control şi senzori) pentru sondele cu bielă şi pentru pompele cu cavitate progresivă.

Având în vedere că activităţile desfăşurate de părţi în România nu se suprapun, operaţiunea analizată nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa românească sau pe o parte substanţială a acesteia, în special prin crearea sau consolidarea unei poziţii dominante.

General Electric Company (SUA) şi filialele/sucursalele sale desfăşoară activităţi în energie, servicii industriale, iluminat, aviaţie şi servicii financiare.

Lufkin Industries, Inc. (SUA) şi filialele/sucursalele sale desfăşoară activităţi în următoarele domenii: produse şi servicii petroliere şi produse şi servicii privind distribuţia de energie electrică.

Decizia Consiliului Concurenţei cu privire la această operaţiune va fi publicată pe site-ul autorităţii române de concurenţă, după obţinerea acordului părţilor implicate referitor la datele cu caracter confidenţial.

La data de 4 iunie, Consiliul Concurenţei a anunţat că analizează concentrarea economică prin care General Electric Company preia controlul unic asupra Lufkin Industries Inc.

La 19 iunie, o fabrică de componente şi sisteme de extracţie a petrolului a fost inaugurată la Ariceştii Rahtivani, în parcul industrial privat Ploieşti West Park, investiţia, aparţinând companiei americane Lufkin Industries, ridicându-se la 140 de milioane de dolari. Pentru realizarea acestei fabrici, Guvernul României a acordat un ajutor de stat în valoare de 28 de milioane de euro.

În acest moment, fabrica Lufkin din România are 260 de angajaţi, numărul acestora urmând să ajungă la 350, până la sfârşitul anului. Activitatea principală o reprezintă producţia unităţilor de pompare cu balansier, potenţialul anual de ridicându-se la peste 1.100 de unităţi. Aproximativ 90% din volumul producţiei este destinat exportului/

‘Această fabrică va deveni centrul strategic regional al Lufkin şi va deservi atât piaţa europeană, cât şi Asia Centrală, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. Activitatea Lufkin de aici reprezintă o îmbinare fericită a tehnologiei americane de ultimă oră şi a tradiţiei şi experienţei româneşti în industria petrolieră. Împreună, acestea promit să transforme România într-un centru energetic regional. Existenţa în Ploieşti a Universităţii Petrol-Gaze şi a unei forţe de muncă bine pregătite, care dispune de capacităţile tehnologice necesare, constituie un mare avantaj pentru Lufkin şi pentru România’, a afirmat, la inaugurare, însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la Bucureşti, Duane Butcher.

SURSA: Agerpres