Consiliul Concurenţei a avizat preluarea de către combinatul chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea a activităţilor de petrochimie de la rafinăria Arpechim, deţinută de OMV Petrom (SNP), a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu.

„Am emis avizul favorabil luni. Din acest moment, din punctul de vedere al prevederilor legale privind competiţia, nu mai există niciun obstacol pentru finalizarea acestei tranzacţii”, a afirmat Chiriţoiu.

Surse apropiate tranzacţiei au declarat pentru MEDIAFAX că, în aceste condiţii, procedurile de preluare ar putea fi încheiate până la sfârşitul acestei săptămâni.

Oficialii Oltchim au anunţat în luna decembrie a anului trecut că au finalizat negocierile cu Petrom pentru preluarea petrochimiei de la Arpechim. Tranzacţia este de 13 milioane de euro, sumă pe care combinatul o va contracta de la o bancă, atrasă fără garanţii de stat.

Activele transferate sunt instalaţia de piroliză, extracţia de aromatice, polietilena de joasă densitate şi polietilena de înaltă densitate şi o serie de rezervoare, precum şi terenul aferent cu o suprafaţă de circa 150 de hectare.

De asemenea, combinatul chimic are datorii către OMV Petrom de 112 milioane lei, care vor fi eşalonate pentru o perioadă de trei ani, urmând să fie achitate trimestrial.

Combinatul Oltchim a fost asistat la tranzacţie de casa de avocatură Boştină şi Asociaţii, iar OMV Petrom de Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii.

Combinatul Oltchim este controlat de stat, prin Ministerul Economiei. Comerţului şi Mediului de Afaceri, iar Petrom face parte din grupul austriac de petrol şi gaze OMV.

Ambele companii sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti.

SURSA: Mediafax