“Anul acesta finalizăm 20 de cazuri, iar unul dintre cele mai importante este Transgaz”, a declarat Bogdan Chirițoiu”, președintele Consiliului Concurenței.
Consiliul Concurenței a verificat o posibilă înțelegere între unele companii de a participa cu oferte trucate la licitațiile organizate de Transgaz în 2011, pentru atribuirea unor contracte de racorduri de gaze naturale și lucrări de modernizare și întreținere a instalațiilor aferente.
“Este un caz la care am lucrat cu DIICOT. Ei au mijloace de investigații mai puternice decât ale noastre, a adăugat Chirițoiu.
Alte investigații care sunt în lucru:
-Cinematografe: Piața de distribuție de filme către cinematografe: înțelegeri între distribuitori și cinematografe pentru fixare preț bilet
-PRO TV: posibil de abuz de poziție dominantă – comercializarea, începând cu 2013, a Ofertei Generale a Pro TV pentru retransmiterea serviciilor de programe audiovizuale și radio.
-GSK: posibil abuz de poziție dominantă pe piața din România în ceea ce privește furnizarea medicamentelor cu denumirile comerciale Avodart și Seretide.
-Contoare – posibilă trucare a licitațiilor organizate în perioada 2011-2015 de Electrica, E.ON, Enel și CEZ pentru atribuirea contractelor de furnizare a contoarelor electrice și echipamentelor conexe de măsurare a energiei electrice în cadrul licitațiilor. Companiile investigate sunt AEM, Electromagnetica, Elster Rometrics, Energobit și Landis + Gyr AG și Electrica.
Cea mai mare amendă
Consiliul Concurenței a aplicat o amendă de 1,75 milioane de euro companiilor Intrarom și SIVECO pentru trucarea unei proceduri de achiziție public organizată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură în anul 2008 pentru atribuirea acordului-cadru pentru servicii de extindere și dezvoltare a sistemului informatic. Valoarea estimată a acordului a fost de 12 milioane euro, fără TVA. Intrarom a primit o amendă de aproximativ 470.000 euro, iar Siveco 1,28 milioane euro. Aceasta a fost cea mai mare amendă acordată anul acesta.
În instanță, la Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliul Concurenței a avut 100% hotărâri favorabile și toate amenzile au fost menținute. La Curtea de Apel București, 76% din decizii au fost favorabile, iar 85% din total amenzi au fost menținute.