Potrivit acestora, investigaţia vizează mai multe fapte ce pot constitui abateri de la reglementările din domeniul concurenţei, precum comportamentul Companiei Naţionale 'Administraţia Porturilor Maritime' SA Constanţa privind o posibilă condiţionare a accesului la infrastructura de transport naval, de acceptarea unor termeni comerciali cum ar fi impunerea unor tarife/chirii de utilizare a domeniului portuar posibil inechitabile, fără o fundamentare justificată de considerente de ordin economic, precum şi a unei clauze de trafic anual de marfă.
Totodată, compania care administrează portul a condiţionat eliberarea documentelor necesare desfăşurării activităţii economice în perimetrele portuare de acceptarea încheierii contractelor de închiriere în condiţiile de mai sus.
În plus, Compania Naţională 'Administraţia Porturilor Maritime' nu şi-a îndeplinit obligaţiile ce îi revin, potrivit legii, de asigurare a funcţionalităţilor porturilor şi a eliberat un "Master Plan" cu impact direct asupra activităţii operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în porturile aflate în administrarea sa, fără consultarea acestora, mai spun reprezentanţii Consiliului Concurenţei.
Organizaţia Patronală 'Operatorul Portuar' şi câteva companii portuare au sesizat Consiliul Concurentei în legatură cu 'abuzul de poziţie dominantă a Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa', potrivit unui comunicat al organizaţiei, remis, vineri.
"În data de 7 aprilie, Organizaţia Patronală 'Operatorul Portuar' a fost înştiinţată prin adresa nr. 5256 din 6 aprilie 2016, că în urma plângerii depuse pe 18 decembrie 2015, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a semnat ordinul 249 din 4 aprilie 2016 prin care dispune declanşarea unei investigaţii având ca obiect posibila încălcare a regulilor de concurenţă de către Compania Naţională care administrează Portul Constanţa (CNAPMC)", se arată în comunicatul patronatului. AGERPRES