‘Văzând aseară o ştire pe internet (în legătură cu cazul de subminare a economiei naţionale în care s-a început urmărirea penală pentru 40 de funcţionari publici cu funcţii de conducere din cadrul SNGN Romgaz SA, Ministerului Economiei şi Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei – n.r.), am cerut o analiză internă ca să rememorăm evenimentele. Din ce îmi aduc aminte, acum un an şi ceva, a venit la mine un procuror şi mi-a cerut acte date înainte de mandatul meu’, a arătat preşedintele autorităţii naţionale de concurenţă.

Acesta a adăugat că ‘erau nişte hârtii semnate de predecesorul meu, fiind elaborate pe timpul ministeriatului lui Vosganian. Erau legate de accesul la gazele naturale din producţie internă, altceva nu pot să spun în secunda asta. Astăzi (joi – n.r.) o să cer o analiză internă ca să avem un dosar şi să văd toate actele – şi pe ale mele şi pe cele ale predecesorilor mei’.

Referindu-se la avizele elaborate în timpul mandatului său pentru furnizarea de gaze naturale din producţia internă, pentru o perioadă limitată de timp, Bogdan Chiriţoiu a reamintit că opinia Consiliului Concurenţei şi de care Guvernul a ţinut seama a fost că de această facilitate nu pot beneficia doar ‘anumite sectoare economice’, aşa cum se dorea iniţial.

‘A fost modificată Ordonanţa de Urgenţă în sensul că s-a dat acces la gazul mai ieftin pentru toate companiile, pentru a nu reprezenta ajutor de stat’, a adăugat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Miercuri, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au dispus începerea urmăririi penale faţă de 40 de persoane – funcţionari publici cu funcţii de conducere din cadrul SNGN Romgaz SA, Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) şi reprezentanţi ai unei societăţi comerciale din Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de complot şi subminarea economiei naţionale.

Potrivit unui comunicat al DIICOT remis miercuri AGERPRES, în sarcina învinuiţilor se reţine că au desfăşurat activităţi infracţionale care au produs un prejudiciu de 126 milioane de dolari patrimoniului SNGN Romgaz SA şi bugetului consolidat al statului şi au avut drept consecinţă punerea în pericol a sistemul energetic naţional.

Activitatea infracţională a vizat modalitatea de contractare de către societatea comercială bucureşteană a unor cantităţi considerabile de gaze naturale, la preţuri mult diminuate faţă de cele practicate de Romgaz, obţinerea de gaze naturale doar din producţia internă, cu eludarea reglementărilor legale în materie precum şi menţinerea facilităţilor acordate societăţii, în condiţiile în care înregistra datorii semnificative la plata gazelor furnizate.

Fostul ministrul al Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, joi, pe blogul personal, că în perioada în care a deţinut funcţia de ministru nu a autorizat nicio situaţie în care o firmă să primească doar gaz din intern, prin exceptarea de la coşul de gaze import/intern, dat fiind faptul că acest lucru era interzis de lege.

Varujan Vosganian a fost ministru al Economiei şi Comerţului în perioada 2006-2007 şi ministru al Economiei şi Finanţelor în perioada 2007-2008. În prezent este preşedintele Comisiei de Buget, Finanţe, Bănci din cadrul Senatului României.

SURSA: Agerpres