Consiliul Concurenţei a finalizat anul trecut 18 investigaţii şi a aplicat amenzi în valoare totală de 123 de milioane de lei (27,3 milioane de euro), cu 60% mai mult decât anul anterior, potrivit informaţiilor publicate de instituţie cu ocazia bilanţului pe anul 2017.
Din cele 18 investigaţii finalizate anul trecut, 78% vizează sectoare-cheie, precum energie, licitaţii, profesii liberale (servicii notariale, auditori financiari), transport (taxi).
Au fost sancţionate 156 de companii sau asociaţii, din care 33 au recunoscut încălcarea legii şi au beneficiat de reduceri ale amenzilor. O companie (AEM S.A.) a aplicat la programul de clemenţă, aducând dovezi ce au condus la soluţionarea cazului, şi a beneficiat astfel de imunitate la amendă. De asemenea, pentru prima dată, Consiliul Concurenţei a acordat reducerea amenzii pentru incapacitate de plată.
Cea mai importantă amendă a fost în cuantum de 73 de milioane de lei (aproximativ 15,8 milioane de euro), primită de şase companii pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa comercializării contoarelor şi echipamentelor conexe pentru măsurarea energiei electrice.
În 2017, au fost declanşate 19 investigaţii privind posibile încălcări ale Legii concurenţei, faţă de 13 anul precedent. În acelaşi timp, comparativ cu ceilalţi ani, în 2017 s-au început cu 6 investigaţii mai multe faţă de 2015, iar comparativ cu anul 2014 numărul acestora s-a dublat. Investigaţiile vizează, printre altele, piaţa leasingului financiar şi a creditelor de consum, serviciilor de distribuţie a gazelor naturale şi a serviciilor conexe, servicii medicale, asigurări de aviaţie, maşini şi utilaje agricole, semnalizare rutieră.
Cele mai multe investigaţii deschise vizează cartelurile (11), urmate de investigaţii privind abuzul de poziţie dominantă (5).
La sfârşitul anului 2017, Consiliul avea în derulare 36 de investigaţii privind posibila încălcare a Legii concurenţei, cu una mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Peste 47% dintre investigaţiile în desfăşurare la 31 decembrie 2017 vizau înţelegeri de tip cartel, iar 30,5% aveau ca obiect abuzul de poziţie dominantă.
În 2017, s-au declanşat 4 anchete sectoriale (comercializarea cu amănuntul a carburanţilor, comercializarea sării pentru deszăpezire, iluminat public, alimentare cu apă şi canalizare) şi au fost finalizate tot 4 (producţia şi distribuţia de medicamente, gestionarea resurselor de apă de suprafaţă, comunicaţii electronice multiplay, piaţa serviciilor de asistenţă medicală şi activităţile conexe acesteia).
La sfârşitul lunii decembrie 2017 existau 11 anchete sectoriale în derulare, la fel ca la sfârşitul anului 2016.
Totodată, a fost pentru al treilea an la rând când instituţia nu a pierdut niciun proces la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Curtea de Apel Bucureşti a menţinut 72% dintre amenzile contestate în 2017. AGERPRES