Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 4.947.086,23 lei (aproximativ 1,1 milioane euro) trei companii pentru realizarea unei înţelegeri cu scopul limitării comercializării traductoarelor de măsurare curent TR2520A pe teritoriul României.
Cele trei companii sancţionate sunt:
– ARC BRAŞOV S.R.L. – 409.837,36 lei;
– DRANETZ TECHNOLOGIES INC. din S.U.A. – 687.323,08 lei;
– GMC-I MESSTECHNIK GmbH din Germania – 3.849.925,79 lei.
În urma investigaţiei, ce a fost declanşată ca urmare a plângerii formulate de de una dintre companiile care a participat la procedura de achiziţie publică organizată de Filiala de Întreţinere şi Servicii Energetice ELECTRICA SERV – S.A., ARC BRAŞOV S.R.L. a recunoscut săvârşirea faptei anticoncurenţiale şi, ca urmare, amenda a fost redusă cu un procent de 15% din nivelul de bază.
Consiliul Concurenţei a constatat că cele trei companii s-au înţeles ca ARC BRAŞOV S.R.L., în calitate de cumpărător, să devină unica sursă de aprovizionare cu traductoare de măsurare curent TR2520A pe teritoriul României, furnizorii DRANETZ TECHNOLOGIES INC. şi GMC-I MESSTECHNIK GmbH livrându-i exclusiv aceste echipamente pentru procedura de achiziţie publică.
În acest fel, cele trei companii au eliminat concurenţa şi au limitat şi controlat comercializarea respectivelor echipamente, organizatorul licitaţiei neavând alternativă pentru achiziţionarea traductoarelor.
Traductoarele de măsurare curent sunt necesare pentru a adapta curenţii de valori mari din instalaţii la nivelul necesar circuitelor interne ale analizoarelor de reţea şi trebuie selectate în funcţie de curenţii primari din circuitele electrice supuse măsurării.
Legislaţia în domeniul concurenţei interzice înţelegeri între companii, care conduc la împiedicarea, restrângerea ori denaturarea concurenţei, în special cele care stabilesc, direct sau indirect, preţuri de cumpărare sau de vânzare, limitează sau controlează producţia, comercializareasau investiţiile sau împart pieţele sau sursele de aprovizionare.
Consiliul Concurenţei încurajează companiile implicate în fapte anticoncurenţiale să contacteze autoritatea de concurenţă, în felul acesta, putând beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor.