Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care Vetropack Austria Holding AG intenţionează să preia Glass Container Company SA şi Glass Container Prim SA din Republica Moldova şi filialele acestora, a anunţat miercuri instituţia.
Autoritatea de concurenţă menţionează că Austria este membră a grupului Vetropack, ce are ca principal obiect de activitate fabricarea ambalajelor din sticlă pentru industria alimentară şi a băuturilor.
Afacere în deomeniul proiectării, producerii şi livrării de ambalaje din sticlă
Grupul Vetropack activează pe segmentul proiectării, producerii şi livrării de ambalaje din sticlă, precum şi pe segmentul serviciilor de consultanţă şi asistenţă în domeniul analizei ambalajelor, îmbuteliere, condiţionare, tehnologie de închidere, rafinament decorativ şi etichetare.
Firmele Glass Container Company şi Glass Container Prim din Republica Moldova sunt active în domeniul fabricării şi vânzării de soluţii de ambalare din sticlă.
În urma acestei tranzacţii, Grupul Vetropack va achiziţiona indirect şi cele două filiale româneşti Glass Container Company-SP SRL şi Glass Container Prim-SP SRL, precum şi filiala din Republica Moldova, GCPrim – Glass Container Prim Plus SRL.
Activitatea principală a filialelor româneşti este reprezentată de vânzarea ambalajelor din sticlă produse de companiile din Republica Moldova.
”Operaţiunea este o concentrare economică”
În conformitate cu prevederile Legii concurenţei (nr. 21/1996), această operaţiune este o concentrare economică ce trebuie autorizată de Consiliul Concurenţei.
Autoritatea de concurenţă menţionează că va evalua această concentrare economică în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege.
Consiliul Concurenței este singura autoritate responsabilă cu aplicarea regulilor de concurență, având ca principală misiune protejarea consumatorilor de practicile ce pot distorsiona funcționarea pieței libere.
Activitatea Consiliului Concurenței se desfășoară pe două componente: una preventivă, de monitorizare și supraveghere a piețelor, și una corectivă, de sancționare a abaterilor de la un comportament concurențial normal.
Consiliului Concurenţei îi revine şi rolul de a reprezenta România în relaţiile cu organizaţiile şi instituţiile internaţionale de profil; de asemenea, este responsabil de relaţia cu instituţiile Uniunii Europene, potrivit prevederilor relevante din legislaţia europeană, şi cooperează cu alte autorităţi de concurenţă.